Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
In de ban van de ring (Gemeente Den Haag)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

HerinneRing

Caroline Walta, STORK | zondag 9 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 982x

Mijn telefoon zoemt, de agenda geeft een herinnering dat het zover is: het ringen van de jonge ooievaars in de regio Den Haag. Weet je wat... ik geef jullie een kijkje in mijn digitale dagboek!

Woensdag 5 juni

14.00 uur Den Haag, Smaragdhorst
Dit is één van de oudste nesten van de regio, bovenop de schoorsteen van de flat. Mijn collega vrijwilliger van de Haagse Vogelbescherming Peter Waenink is professioneel (bomen)klimmer en jaarlijks helpt hij bij het uit het nest halen van de jongen. Het werken op daken is aan regels gebonden en dat mag je niet zomaar doen.

Verder hebben we toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE) en de beheerder van het pand, Vb&t VvE Diensten. Dit jaar zijn er nieuwe contactpersonen en ik nodig ze uit om het ringen bij te wonen. Het is mijn doel dat deze betrokkenen ook contact opnemen met mij als er onderhoud gaat plaatsvinden op het dak. Zo kan ik het nest en de jongen optimaal beschermen.

Voor de flat maken we kennis en volgt controle of we de juiste sleutels hebben voor het juiste dakluik. Dat scheelt boven een heleboel gepuzzel. De ladder naar het dak zit ook aan een ketting, het blijft Den Haag... alles wat je niet vergrendelt krijg vleugels. De facilitair medewerker gaat mee, als een cipier met een sleutelbos. We klauteren door het dakluik en geven elkaar de spullen door. Buiten worden we verwelkomd door naar ons hoofd duikende kleine mantel en zilvermeeuwen.

De ooievaar heeft een andere tactiek, die gaat er vandoor en geeft met een enkel klepsignaal aan dat de jongen zich 'voor dood' moeten houden. De gebruikelijke verdedigingshouding als er dreiging is rond het nest. Peter brengt de zekeringen aan en ik leg de ringspullen klaar. De facilitair medewerker en voorzitter van de VvE bespreken diverse punten van onderhoud. Ik breng in dat we na het broedseizoen het nest kunnen uitdunnen, zodat er minder gewicht op de schoorsteen drukt. De uitlaatpijpen hebben we al eerder verlengd, zodat er geen takken meer in de gaten vallen.

Vanaf de schoorsteen laat Peter de jongen in de tas naar het dak zakken. Het is een duo, ik ring, meet en weeg ze en geef intussen uitleg. We moeten een beetje vaart maken, want hierna gaan we door naar twee daken verderop, waar ook mensen klaarstaan. Bij het opruimen wel opletten dat er niets op het dak blijft liggen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een betrokkene beneden zegt: 'waar heb ik nou mijn telefoon gelaten?'

15.00 uur Den Haag Suzannaland blok 3
Hier gaat de toegang tot het dak met een sleutelcode die we vooraf hebben gekregen. Den Haag TV mag mee om het ringen te filmen. In de reportage wil ik aangeven hoe belangrijk het is om het laatste beetje groen in onze stad te beschermen. De betrokken boswachter is wegens drukke werkzaamheden verhinderd, dus ik zal zelf het woord moeten doen. Als ik later de opnames terug zie, denk ik: 'volgende keer mijn handen uit m'n zakken halen.'

16.00 uur Den Haag Suzannaland blok 2
De schilders die ons toegang zouden geven tot het dak waren eerder klaar met hun werkzaamheden en zijn al vertrokken. Ik probeer altijd 'back-up' contacten te regelen en ben heel blij dat de man die ik zoek net uit zijn werk komt. Fijn dat we toch naar boven kunnen om ook de jongen op dit nest te ringen. Het valt me op dat twee van de drie jongen zwarte veren hebben, de ene in de staart, de ander op de kruin. In eerdere jaren hadden ze dit niet. Maar de jongen van blok 3 wel. Is de man van blok 3 misschien vreemd gegaan met de dame van blok 2?

In mijn volgende blog het vervolg, over een boomnest en de brandweer...

Collage (Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs