Zeearend, waar te vinden
12.06.25 De jonge zeearenden groeien als kool en zullen binnenkort uitvliegen. Heb je zo genot..
Door
Jochem Kühnen
Jochem Kühnen | donderdag 15 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 61x
Wie wel eens bij de Waddenzee naar vogels heeft gekeken kan het bijna niet gemist hebben dat de Slechtvalk daar een vaste gast is. Wat wil je ook, met wolken steltlopers. Maar man Slechtvalk is niet zo groot als vrouw en jaagt ook op kleinere vogels. Meestal nog wel ietsje groter dan vogels als Tapuit, zoals Spreeuw en Zanglijster, maar helemaal veilig is de Tapuit niet voor deze formidabele jager. En zo is er nog eentje die een groter gevaar vormt: Smelleken. Deze kleine valk jaagt juist op kleinere zangvogels zoals piepers, leeuweriken en ook een Tapuit zou een geschikte prooi vormen.
Op het vaste land komen roofdieren voor die gemakkelijk holtes bereiken door er zelf naar binnen te gaan zoals kleinere marterachtigen, of door ze uit te graven zoals een Vos kan doen. Op de eilanden komen dit soort roofdieren normaal gesproken niet voor. Tenminste, niet zonder het grootste gevaar van allemaal: de Mens. Niet alleen worden roofdieren mogelijk onbedoeld ingevoerd, je kan het haast zo gek niet bedenken of het gebeurt ook (roofdieren als ‘huisdieren’ bijvoorbeeld, waarvan eventuele jongen in de natuur worden uitgezet). Een nog véél talrijker aanwezig roofdier, de Huiskat, verdiend een aparte alinea.
Waar mensen wonen, lopen helaas katten los rond. Over het algemeen mogen ze gaan waar ze willen, wanneer ze willen. Ze spenderen uren in de openbare ruimte én in de natuur. Kwetsbare natuur, waar mensen geweerd worden, is ook niet veilig. De Huiskat is een roofdier met een breed scala aan prooien. Jonge konijnen, grote insecten, jonge vogel, volwassen vogels. En zo vormen loslopende katten ook zeker een groot gevaar voor de Tapuit, helaas.
Van jonge tapuiten overleeft ongeveer 30% het eerste levensjaar. Daar hebben bovengenoemde gevaren ongetwijfeld mee te maken. Het is een laag percentage, maar niet héél anders dan bij andere vogels die veel eieren leggen. Helaas wil dat nog niet lukken voor de camera’s hier bij Beleef de Lente. Dichtbij is wel succesvol gebroed, dus wie weet komt er toch nog een vervolg met een tweede legsel in een cameranest!
12.06.25 De jonge zeearenden groeien als kool en zullen binnenkort uitvliegen. Heb je zo genot..
12.06.25 Het is wachten tot het eerste jong de sprong waagt de wijde ruimte in rond de waterto..
12.06.25 Nu zuchten de bloggers zo af en toe, kuiken doet weer eens iets wat niet is afgesprok..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan