Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Zoekt en gij zult....

Peter de Vries, NIOO | zondag 7 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 994x

Bij het NIOO doen we fundamenteel onderzoek. Eén van de voordelen hiervan is dat je heel erg lang heel gedetailleerd onderzoek kan doen aan een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld populaties koolmezen. In vier bosgebieden doen we dat nu al meer dan zestig jaar, op exact dezelfde manier.

De vier gebieden zijn de Hoge Veluwe, het Liesbos bij Breda, een bosgebied bij Oosterhout (Gld) en op het eiland Vlieland. Dat laatste ‘gebied’ is een bijzondere, hier hangen de kasten verspreid over het hele eiland, van west naar oost. Ook hangen kasten in het dorp, sommige al vele tientallen jaren in dezelfde tuin. Het bijhouden van de populatie koolmezen is geen sinecure; je moet vele kilometers fietsen, van oost naar west en weer terug. Vele kasten hangen verstopt midden in bossen en zijn voor een leek bijna niet te vinden. Omdat het kaartje met daarop de locaties van de nestkasten hopeloos verouderd is, leek het ons een goed idee alle nestkasten in te meten met een GPS. Zo kan degene die het broedseizoen daar ‘doet’ de onvindbare kasten sneller vinden. Scheelt vele uren gefrustreerd zoeken. Een studente ging vorig jaar met een GPS op pad en kwam een heel eind, maar kreeg het inmeten nét niet af. Aan mij de schone taak…

En zo pak ik op woensdagavond samen met mijn assistente de boot van zeven uur. In mijn rugzak een GPS en een vaag kaartje met daarop de locaties van de nestkasten. Bijna 100 moet ik er nog inmeten (lees: zien te vinden). Nu ken ik Vlieland beter dan mijn eigen broekzak. Als fanatiek vogelaar neem ik elk najaar deel aan de befaamde befaamde Deception Tours. Het idee is simpel: spreek met andere vogelaars in het najaar drie weekenden op Vlieland af en besteed je tijd alleen maar aan het zoeken naar zeldzame vogels. Dit legt af en toe niet, maar vaker wel windeieren. Wat dat betreft is de naam Deception Tours goed gekozen. Ik ga al heel veel jaren mee en door al dat zoeken naar krenten in de pap (of het zoeken naar een speld in een hooiberg) leer je het eiland heel goed kennen. Toch kwam ik bijna nooit een nestkast tegen. Alleen in de Oude Eendekooi wist ik er een paar te vinden, maar alleen maar omdat daar ooit de Noordse Waterlijster heeft gezeten. Voor de rest zijn de 400+ nestkasten op het eiland bijna niet te vinden.

Op donderdagochtend fietsen we het dorp uit. Het is het begin van een zoektocht die twee dagen zal duren en waarbij we alle (behalve één) nestkast weten te vinden. De eerste dag slaan we een grote slag; we doen dan bijna twee derde van alle kasten. Het is goed te zien dat ‘de natuur’ op Vlieland veel minder ver is dan op de wal. Het is een stuk frisser dan we eigenlijk gewend waren en de bomen en struiken hebben nagenoeg nog geen bladeren. Dat maakt het zoeken gelukkig wel eenvoudiger.

Op vrijdag hoeven we door een productieve donderdag niet heel erg veel kasten in te meten, maar desalniettemin toch wel een paar heel lastige. Gelukkig vinden we ook deze lastige jongens en halverwege de middag strijken we moe maar voldaan neer op een terras aan zee. Ik ben meer dan tevreden, de komende week kan ik een mooie, duidelijke kaart maken voor mijn collega die Vlieland onveilig gaat maken dit broedseizoen. Dat zal hem hopelijk veel tijd en vooral frustratie schelen.

Terwijl ik door de bossen van Vlieland loop te struinen blijven de berichtjes van de Beleef de Lente Koolmezen app-groep binnenstromen. De koolmezen zijn aan het leggen geslagen. Elke dag – in de vroeg ochtend – komt er een eitje bij. Het is nu de vraag hoeveel eieren er gelegd gaan worden. De laatste jaren zien wij een trend naar kleinere legsels, maar of dat nu ook het geval zijn is natuurlijk nog maar de vraag. We komen er vanzelf achter, het belangrijkste is dat alles voorspoedig verloopt in beide (!) kasten, en dat is natuurlijk geweldig. Hier doen we het allemaal voor, zodat jullie kunnen zien hoe alles nu eigenlijk in een kast verloopt.


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs