Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Door Petra de Goeij
Werkgroep Lepelaar/ RijksUniversiteitGroningen

Overwinterende lepelaars

Petra de Goeij | zaterdag 30 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 982x

De Nederlandse lepelaars overwinteren op een aantal vaste plekken in Bretagne, Spanje, Portugal, Mauritanië en Senegal. Ze zijn enorm plaatstrouw aan het gebied dat ze in hun eerste jaar kiezen. Dat weten we door het aflezen van kleurringen en het volgen van lepelaars met een zender op.
Figuur 2. Tussen het eerste en tweede jaar verplaatst een deel van de jonge lepelaars zich nog van overwinteringsgebied. Ze verplaatsen zich alleen naar West-Afrika, niet andersom.

Waar overwinteren de Nederlandse lepelaars?

Een deel van de lepelaars is al teruggekeerd in Nederland, maar een groot deel is nog onderweg. Zo weten we van een aantal vogels met een UvA-bits-GPS-zender dat die net zoals vorige jaren nog in Zuid-Spanje, Portugal en Bretagne zitten. De belangrijkste overwinteringsgebieden liggen aan de kusten van Mauritanië, Senegal, Spanje, Portugal en Frankrijk. Ze overwinteren daar in een scala aan gebieden: getijdegebieden, visvijvers, rijstvelden, riviermondingen en -oevers, en moerasgebieden.

Uit analyses van Tamar Lok bleek dat lepelaars enorm trouw zijn aan hun overwinteringsgebieden. Zo broedde in de periode 1990 – 2010 meer dan 60% van de lepelaars van Schiermonnikoog in Mauritanië en Senegal, iets minder dan 30% in Spanje en Portugal en iets minder dan 10% in Frankrijk.

Tamar keek ook naar de overleving van lepelaars die naar West-Afrika of naar Frankrijk, Spanje en Portugal trokken. In hun eerste winter overleefde 70% van de lepelaars het die in Frankrijk of Spanje en Portugal overwinterden tegenover 60% van de West-Afrikanen. In hun tweede winter overleefde 75% van de noordelijke en 65% van de Afrikaanse overwinteraars het. Binnen overwinteringsgebieden zijn ze ook nog eens erg trouw aan een klein gebiedje. Er zijn talloze voorbeelden van gekleurringde lepelaars die ieder jaar weer uit precies hetzelfde gebiedje van 10x10 kilometer worden gemeld. Dat wordt ook onderbouwd door de lepelaars die zenders op hebben.

Figuur 1 (headerfoto): een overwinterende lepelaar met een Uva-bits GPS-logger op de Banc d’Arguin in Mauritanië. De roze stippen vallen binnen een gebied van 2x4 km (copyright RUG/NIOZ).

Het lijkt erop dat de lepelaars in de laatste jaren van de analyses meer en meer in Frankrijk, Spanje en Portugal zijn gaan overwinteren i.p.v. in Mauritanië en Senegal. Dat lijkt een goeie ontwikkeling als je denkt aan de hogere overleving. Het is natuurlijk heel interessant om te gaan analyseren hoe de situatie nu is, 10 jaar later. Waar gaan nu de meeste lepelaars heen en waar is de hoogste overleving?

Figuur 3. De belangrijkste overwinteringsgebieden van de lepelaars. Hoe groter de ‘stip’ hoe meer verschillende gekleurringde lepelaars er in dat gebied zijn gezien.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs