Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Zeearend

De jonge zeearenden (pykjes) worden niet geringd. Het is lastig om het nest te bereiken en het zal verstoring veroorzaken voor andere vogels die ook in de omgeving leven.

 

 

Hier kun je er meer over lezen: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/overvloed

Vroeger zaten de meeste zeearenden dicht bij de zee. Tegenwoordig zijn ze een stuk algemener. Wel is het nog steeds belangrijk dat er (zoet of zout) water is. Met de focus op water (en prooien die in of rond het water leven, zoals ganzen en meerkoeten) hebben zeearenden weinig concurrentie van andere roofvogelsoorten.

 

Van de vrouw weten we dat ze in 2017 3 jaar oud was, dus nu is ze 10 jaar. Man zeearend was al volwassen toen ze voor het eerst een nest maakten, dus hij is nu minimaal 11 jaar.

De jongen hebben 70 à 90 dagen nodig om uit te kunnen vliegen.

De jonge zeearenden van vorig jaar werden op 22 en 24 april geboren en zijn op 17 en 18 juli uitgevlogen.

Daarna worden ze zeker nog een maand door de ouders gevoerd en soms langer. In principe komen ze niet naar het nest terug, maar in 2022 heeft het jong van 2021 zich een aantal keer laten zien bij het nest.

De zeearend-eieren zijn ongeveer 76mm bij 59mm en dof wit van kleur.

Tussen de man en vrouw zeearend zie je kleine verschillen.

Man heeft 2 vlekjes op stuit en vrouw 3. Afhankelijk van de mate van de gespreide staartveren ziet dit bij de vrouw er soms uit als 1 wazige vlek. De vrouw is groter dan de man.

Daarnaast kan je ook kijken naar de overgang van snavelbasis naar het voorhoofd. Bij man zie je daar een lichte bocht naar boven, bij vrouw is dit vrijwel recht.

Beide zeearenden broeden. De vrouw broedt het meest, maar wordt dagelijks voor langere tijd afgelost door de man, kan ze zelf voedsel gaan zoeken.

Heel geëmancipeerd, ze kiest zelf uit wat ze eet!

 

Het nest is heel slecht te beschermen tegen boommarters. Boommarters zijn heel soepel en lenig, waardoor ze makkelijk van boom naar boom gaan. Dus de vogels moeten altijd alert zijn, al vanaf het eerste ei dat gelegd is.

 

Het komt ook voor bij de Zeearend dat de man prooi geeft aan vrouw als onderdeel van het baltsgedrag.

 

 

De lengte van een volwassen zeearend bedraagt 70 tot 92 cm, de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm en het gewicht 3,1 tot 7,5 kg. Vanwege de grote spanwijdte wordt de zeearend ook wel de vliegende deur genoemd.

Zeearenden eten vooral vis, ook veel watervogels (eenden, koeten, jonge ganzen) en af en toe een zoogdier (haas). Daarnaast zijn het aaseters.

De zeearend legt meestal 2 eieren. Het duurt ongeveer 38 dagen per ei voor het uitkomt. De zeearend begint meteen na het leggen van het eerste ei met broeden.