Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Zeearend

Vlakbij het nest wordt elk jaar gemaaid. Degene die zich bezig houden met het maaien zijn zoals elk jaar op de hoogte van de Zeearenden en houden hier ook rekening mee. 

 

 

Hier kun je er meer over lezen: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/overvloed

Vroeger zaten de meeste zeearenden dicht bij de zee. Tegenwoordig zijn ze een stuk algemener. Wel is het nog steeds belangrijk dat er (zoet of zout) water is. Met de focus op water (en prooien die in of rond het water leven, zoals ganzen en meerkoeten) hebben zeearenden weinig concurrentie van andere roofvogelsoorten.

 

Van de vrouw weten we dat ze in 2017 3 jaar oud was, dus nu is ze 9 jaar. Man zeearend was al volwassen toen ze voor het eerst een nest maakten, dus hij is nu minimaal 10 jaar.

Er lijkt een probleem te zijn met Google Chrome en Android. De filmpjes doen het niet in de meest recente versie van Chrome als je een Android-toestel hebt. Op oudere versies van Chrome werken de filmpjes wel.

Tot Google met een update komt, blijft dit helaas zo. In de tussentijd adviseren we via een andere browser te kijken, zoals Firefox.


De jongen hebben 70 à 90 dagen nodig om uit te kunnen vliegen.

De jonge zeearenden van vorig jaar werden op 22 en 24 april geboren en zijn op 17 en 18 juli uitgevlogen.

Daarna worden ze zeker nog een maand door de ouders gevoerd en soms langer. In principe komen ze niet naar het nest terug, maar in 2022 heeft het jong van 2021 zich een aantal keer laten zien bij het nest.

De zeearend-eieren zijn ongeveer 76mm bij 59mm en dof wit van kleur.

Tussen de man en vrouw zeearend zie je kleine verschillen.

Man heeft 2 vlekjes op stuit en vrouw 3. Afhankelijk van de mate van de gespreide staartveren ziet dit bij de vrouw er soms uit als 1 wazige vlek. De vrouw is groter dan de man.

Daarnaast kan je ook kijken naar de overgang van snavelbasis naar het voorhoofd. Bij man zie je daar een lichte bocht naar boven, bij vrouw is dit vrijwel recht.

Beide zeearenden broeden. De vrouw broedt het meest, maar wordt dagelijks voor langere tijd afgelost door de man, kan ze zelf voedsel gaan zoeken.

Heel geëmancipeerd, ze kiest zelf uit wat ze eet!

 

Het nest is heel slecht te beschermen tegen boommarters. Boommarters zijn heel soepel en lenig, waardoor ze makkelijk van boom naar boom gaan. Dus de vogels moeten altijd alert zijn, al vanaf het eerste ei dat gelegd is.

 

Het komt ook voor bij de Zeearend dat de man prooi geeft aan vrouw als onderdeel van het baltsgedrag.

 

 

De lengte van een volwassen zeearend bedraagt 70 tot 92 cm, de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm en het gewicht 3,1 tot 7,5 kg. Vanwege de grote spanwijdte wordt de zeearend ook wel de vliegende deur genoemd.

Zeearenden eten vooral vis, ook veel watervogels (eenden, koeten, jonge ganzen) en af en toe een zoogdier (haas). Daarnaast zijn het aaseters.

De zeearend legt meestal 2 eieren. Het duurt ongeveer 38 dagen per ei voor het uitkomt. De zeearend begint meteen na het leggen van het eerste ei met broeden.