Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Scholekster

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Zeearend

De zeearend eieren zijn ongeveer 76mm bij 59 mm en dof wit van kleur.

Het 1 ei is gelegd op 10 maart en omdat de broedduur bij de Zeearend 38 dagen is, verwachten we dat deze rond 18 april uitkomt.

Als er een 2e ei is gelegd zal deze waarschijnlijk 2 dagen daarna uitkomen.


Het is nu afwachten wat er boven de nestrand gaat verschijnen.

Tussen de man en vrouw zeearend zie je kleine verschillen.

Man met 2 vlekjes op stuit en vrouw met 3. Afhankelijk van de mate van de gespreide staartveren ziet dit bij de vrouw er soms uit als 1 wazige vlek en de vrouw is groter dan de man.


Daarnaast kan je ook kijken naar de overgang van snavelbasis naar het voorhoofd. Bij M zie je daar een lichte bocht naar boven, bij V is dit vrijwel recht.

Beide zeearenden broeden. De vrouw broedt, maar wordt dagelijks voor langere tijd afgelost door de man, kan ze zelf voedsel gaan zoeken.

Heel geëmancipeerd, ze kiest zelf uit wat ze eet!

 

Het nest is heel slecht te beschermen tegen boommarters. Boommarters zijn heel soepel en lenig, waardoor ze makkelijk als van boom naar boom gaan. Dus de vogels moeten altijd alert zijn, al vanaf het eerste ei dat gelegd is.

 

Het komt ook voor bij de Zeearend dat de man prooi geeft aan vrouw als onderdeel van het baltsgedrag.

 

 

De lengte van een volwassen zeearend bedraagt 70 tot 92 cm, de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm en het gewicht 3,1 tot 7,5 kg. Vanwege de grote spanwijdte wordt de zeearend ook wel de vliegende deur genoemd.

Zeearenden eten vooral vis, ook veel watervogels (eenden, koeten, jonge ganzen) en af en toe een zoogdier (haas). Daarnaast zijn het aaseters.

De zeearend legt meestal 2 eieren. Het duurt ongeveer 38 dagen per ei voor het uitkomt. De zeearend begint meteen na het leggen van het eerste ei met broeden.