Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Boerenzwaluw

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Visarend

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Koolmees

 

Goede vraag, we hebben toen vrouw er nog was vaak gezien dat er onderling communicatie was, dat mogelijk het mannetje stimuleerde met voer te komen. 

Die op zijn beurt riep vrouw naar buiten om daar het hapje in ontvangst te nemen.

Mannetjes doen verder niet aan broedzorg zolang er geen jonkies zijn. Juist vandaag is man nog een keer langs geweest met een hapje en vertrokken met het hapje in zijn snavel, erg sneu natuurlijk.

 

 

De kans dat vrouw terug komt is heel erg klein, het nestje kan als verloren worden beschouwd.

De camera blijft nog even aan, om te zien of er nog iets gebeurt, maar zoals altijd in deze situaties kan dit bijna uitgesloten worden.

 

 

Pasgeboren vogels krijgen genoeg vocht binnen via het voer dat ze krijgen. Overwegend worden er kleine insecten gevoerd en heel veel rupsjes. De laatste zitten vol vocht en andere goede stoffen, welke bijdragen aan de snelle ontwikkeling van jonge vogels.

De ouders weten precies wat de kuikens nodig hebben en gedurende korte tijd zie je dan ook dat er andere dingen op het menu komen. Het is daarom dat vogels soms wachten met het leggen van eitjes, tot dat er voldoende prooitjes te vinden zijn.

 

 

In het verleden hebben de vaste kijkers gevraagd naar ,meer geluid bij de cam binnen, zodat ze het binnen vliegen konden horen.

Als er geen geluid is, dan gaat de microfoon geluid zoeken, maar je kunt je geluid gewoon zachter zetten met de knop bij het luidsprekertje in de onderste balk.

 

 

Haast alle nestkasten die in het najaar gereinigd worden blijken na de winter toch enigszins vervuild. Mezen zitten in de koudere periode graag beschut.

Nu heeft er een tijd een meesjes overnacht, meestal gaan ze er dan ook broeden. Voor het in elkaar zetten van hun nest, ruimt de mees de poepjes op en brengt ze naar buiten. Pas daarna beginnen ze met nestbouw.

Dus in een schone nestkast zonder parasieten.

 

 

Zoals bij het gedeelte van locatie is te zien op de foto, hangt de kast onder een overstekend dak. Maar door regen die tegen de kast waaitkan er wat vochtigheid ontstaan, dat zien we wel vaker bij nestkasten.

De nestkast is zoals gebruikelijk in het najaar schoon gemaakt, door het gebruik als slaapplaats is er vervuiling ontstaan in de vorm van uitwerpselen. Dit is echter geen probleem, komt er een paartje tot nestelen, dan zullen ze deze uitwerpselen zelf verwijderen, ook dit hebben we meermaals waar kunnen nemen.

We proberen zo min mogelijk deze nestplaats te verstoren, zeker nu er al geslapen wordt in de kast. Hoe de afloop zal zijn zullen we rustig af moeten wachten, we kunnen in de natuur niets afdwingen.

 

Veel vogels beginnen niet gelijk met broeden, onze koolmezen inderdaad na de leg van het 6e tot 8e ei. De eitjes kunnen best wel het één en ander verdragen, de ontwikkeling van het embryo komt pas echt op gang als er constant gebroed wordt, de koolmees houdt de temperatuur van haar eitjes steeds in de gaten. Voor het broeden worden de eitjes op een temperatuur gehouden van 8 tot 12 graden. Dit doen ze door kort broeden, de eitjes onder te stoppen of af te laten koelen door blootstellen aan de lucht.

Vrouw koolmees heeft een speciale bloedvlek, deze plek is sterk doorbloed en extra warm, door de eitjes contact te laten maken met deze plek wordt het ei warm en start de ontwikkeling van het kuiken.

Wordt er eenmaal echt gebroed dan kan het ei niet zoveel meer verdragen en moet het warm blijven, het embryo is immers in ontwikkeling en dan is afkoeling funest, daarom start dan ook de voedering van vrouw door de man.

 

 

 

 

Eigenlijk is dit een heel leuke vraag, waarom zet de koolmees haar veertjes uit bij het slapen gaan.

Het antwoord is gauw gegeven, het is simpelweg om haar lichaam te beschermen tegen de kou. In de nacht kan de temperatuur behoorlijk naar beneden gaan, ja soms kan het in deze tijd zelfs vriezen.

De veertjes worden wijd uitgezet, om te isoleren, tussen de veertjes zit lucht, deze wordt opgewarmd door haar lichaamswarmte, zie het maar als een warme trui en wat doen we zelf, we kruipen dieper onder de dekens.

Veel vogels passen dezelfde manier toe,om zich warm te houden, in de winter zie je vele vogels, zogenaamd bol zitten, bij de roodborst zie je dat heel erg goed.