Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Koolmees

 

Het beste wat je kunt doen heb je al gedaan, goed ingegrepen. Wat je vervolgens het beste kunt doen, is toch het koolmeesjes terug zetten in de tuin, de ouders zullen het jong snel vinden en weer gaan voeren. Houdt het even in de gaten, of dit ook gebeurt.

Naar de opvang kan ook, maar dan zijn de ouders hun jong kwijt en is het jong de ouder kwijt. Het beste is toch opgroeien in de eigen omgeving met het gezin.

Het eitje zal in het nest blijven liggen, het is niet meer levensvatbaar, waarschijnlijk is het van een eerder broedsel en toen onder het nestmateriaal verstopt. 

Door het gewroet van vrouw koolmees is het tevoorschijn gekomen.

 

De jonge koolmeesjes maken nog géén geluid, als ze net uit het ei gekomen zijn.

Het eerste piepen begint na een dag of negen, zo wordt er minder aandacht getrokken van eventuele vijanden.

 

 

Het antwoord is heel simpel, het heeft verband met haar ademhaling.

Let maar eens goed op, haar hele lichaam gaat op en neer in dit zelfde ritme. De staart zit aan het lijf vast dus vandaar dat deze mee beweegt.

Blijf meegenieten en leer de koolmees beter kennen.

 

 

 

Een advies, als je zeker weet dat de ouders de kast niet meer bezoeken. Kijk daarvoor een wat langere tijd naar je kast.

Meestal zitten de jongen dood op het nest, niet altijd het mooiste gezicht natuurlijk.

Is dat zo, dan kun je de nestkast leeg maken en reinigen met heet water, gebruik géén schoonmaakmiddelen.

En dan wordt het wachten op een mogelijk nieuw broedsel, mogelijk zelfs van hetzelde broedpaar. Kijk nooit in de kast, dat kan tot verstoring leiden, maar houdt op een afstandje het gebeuren in de gaten.

 

 

Veel vogels beginnen niet gelijk met broeden, onze koolmezen inderdaad na de leg van het 6e tot 8e ei. De eitjes kunnen best wel het één en ander verdragen, de ontwikkeling van het embryo komt pas echt op gang als er constant gebroed wordt, de koolmees houdt de temperatuur van haar eitjes steeds in de gaten. Voor het broeden worden de eitjes op een temperatuur gehouden van 8 tot 12 graden. Dit doen ze door kort broeden, de eitjes onder te stoppen of af te laten koelen door blootstellen aan de lucht.

Vrouw koolmees heeft een speciale bloedvlek, deze plek is sterk doorbloed en extra warm, door de eitjes contact te laten maken met deze plek wordt het ei warm en start de ontwikkeling van het kuiken.

Wordt er eenmaal echt gebroed dan kan het ei niet zoveel meer verdragen en moet het warm blijven, het embryo is immers in ontwikkeling en dan is afkoeling funest, daarom start dan ook de voedering van vrouw door de man.

 

 

 

 

Eigenlijk is dit een heel leuke vraag, waarom zet de koolmees haar veertjes uit bij het slapen gaan.

Het antwoord is gauw gegeven, het is simpelweg om haar lichaam te beschermen tegen de kou. In de nacht kan de temperatuur behoorlijk naar beneden gaan, ja soms kan het in deze tijd zelfs vriezen.

De veertjes worden wijd uitgezet, om te isoleren, tussen de veertjes zit lucht, deze wordt opgewarmd door haar lichaamswarmte, zie het maar als een warme trui en wat doen we zelf, we kruipen dieper onder de dekens.

Veel vogels passen dezelfde manier toe,om zich warm te houden, in de winter zie je vele vogels, zogenaamd bol zitten, bij de roodborst zie je dat heel erg goed.