Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Kerkuil

Bij Beleef de Lente zien we vaker (bijvoorbeeld in 2016) dat niet alle kerkuiltjes het halen en ook bij nesten waar geen camera bij staat komt dit voor. Kerkuilen beginnen te broeden als het eerste ei gelegd is. Kuikens die later in de reeks uitkomen krijgen dan soms niet genoeg prooien want de sterkste jongen krijgen de muis. Maar dat wil niet zeggen dat de kleintjes geen enkele kans hebben. Als er voldoende prooien aangevoerd worden of er gebeurt iets met oudere kuikens kunnen ze uitvliegen.
Dat zijn er soms wel een stuk of tien. Doordat kerkuilen na het eerste ei meteen beginnen te broeden kan er bij een legsel met veel eieren een enorm verschil in grootte zijn tussen de jongen. De jongste of minst sterke kuikens zullen het dan niet altijd overleven. Veel weetjes over de broedstrategie van kerkuilen vind je in de weblogs 'Het vierde ei' van 13 april en 'Zwart ei' van 15 april.
Met de onderkant van haar snavel keert ze de eieren twee tot drie keer per uur. Regelmatig keren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor een goede verdeling van warmte over het ei. Meer weetjes over het broedproces vind je in het weblog 'Ergens op zitten broeden' van 8 april.
Ja, maar dat is soms lastig te zien. Meestal zijn de vrouwtjes bij uilen iets groter dan de mannetjes. In het verenkleed is weinig verschil. Het beste kun je het zien aan dat Vrouw broedt, als er eieren en jonge kuikens zijn is zij veel in de kast. Man is vaak 's nachts buiten de kast om te jagen.
Meestal wordt er om de andere dag een ei gelegd maar een pauze van drie tot vijf dagen komt ook voor. Als het eerste ei er is begint Vrouw Kerkuil direct te broeden. Meer informatie, zoals bijvoorbeeld hoeveel eieren er gemiddeld worden gelegd en hoe lang er wordt gebroed vind je in het blog 'Kerkuil reageert op blog; het eerste ei is er!' van 6 april.
Uilen zijn nachtdieren. Dan jagen ze op hun favoriete prooien en overdag slapen ze buiten op een tak of in een schuur. Soms zitten ze ook overdag even in de nestkast te dutten. Normaal gesproken zijn ze na het invallen van de avond en 's nachts het meest actief. Gelukkig komen er vaak filmpjes op deze site van de momenten waarop de uilen zich 's nachts voor de camera laten zien. Zo hoef je geen mooie momenten te missen.
Als je op deze site op de pagina onder de live beelden naar beneden scrolt vind je rechtsonder een blauw infotopic met onder de tabbladen heel veel weetjes over de soort, over het voedsel en nog veel meer.
Ze doen het kennelijk graag in de kast! Informatie over het paargedrag en wat dat ons leert over wanneer de eieren komen vind je in het weblog 'Huwelijk tussen kerkuilen gesloten' van 10 maart. Bijvoorbeeld dat zo'n tien dagen voor het eerste ei gelegd wordt de uilen 's nachts gemiddeld één keer per uur paren en dat Man Kerkuil in die periode voldoende muizen moet aanbieden anders legt Vrouw geen eieren.
Op de site is dit jaar geen apart topic waar waarnemingen geplaatst kunnen worden. Bij verschillende soorten hebben kijkers die dat wel willen het initiatief genomen om hiervoor een spreadsheet te maken. We plaatsen natuurlijk graag hier de link! https://docs.google.com/spreadsheets/d/1epbeLNLKLZ57mCk4jWeBekXFmjsvg1vQrMzTLbVsiMU/edit#gid=0
De kerkuil produceert één braakbal in de 24 uur. Ransuilen hebben er in de winter meestal twee.
Dat heeft met warmte te maken: door één poot dicht tegen het lichaam te houden verliest de vogel zo min mogelijk warmte. Een vogel in rust maakt minder lichaamswarmte aan en moet dit dus compenseren.