Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Kerkuil

Een uil grijpt de prooi met zijn zeer krachtige klauwen waarbij de muis door de kracht, als van een bankschroef, vrijwel altijd meteen dood is. Het komt echt zeer zelden voor dat je een nog levende muis in het nest ziet.

 

 

Dit gebeurt door het buitenste bandje van handpen 8 op te meten. Zie ook het blog van Mary - 14 juni 2023.

 

 

 

Goede vraag! Hier het antwoord van Mark.

Ligt een beetje aan de situatie. Als ie binnen een paar dagen kan vliegen laten we hem lekker zitten. Hij wordt daar wel gevoerd en heeft voldoende schuilplek. Als ie in het hoge gras springt vind ik m sowieso niet en achter hem aan gaan in de hooiberg geeft veel onrust. Dus in de meeste gevallen zullen we niets doen.

 

Beste Jolan,

V probeert echt wel om alle Kuuks te voeren, maar het is inderdaad vaak degene die het snaveltje het dichtstbij en weids open heeft het krijgt. Echter zodra die voldaan is zul je zien dat v wel degelijk ook de anderen gaat voeren.

Dit wordt wel moeilijker als de kuuks groter worden, maar met genoeg aanvoer krijgt iedereen genoeg te eten.

Dus des te meer muizen m brengt, des te beter.

Met vriendelijke groet,

Team Kerkuil

 

Het verschil zal in donker en licht zitten, plots uit het donder zie je dat het iets lichter is, maar zien doe je nog niet echt. Wanneer het kuiken ook daadwerkelijk iets kan zien, is ook voor ons nog een open vraag.

 

 

 

Voor ons lijken alle uilen, ooievaars en andere soorten vogels op elkaar, maar net als bij de mens hebben ze zo ieder hun eigen kenmerken waardoor ze meteen weten dat het een vreemde is.

 

Voor ons lijken alle uilen, ooievaars en andere soorten vogels op elkaar, maar net als bij de mens hebben ze zo ieder hun eigen kenmerken waardoor ze meteen weten dat het een vreemde is.

Dus net als dat wij zouden doen, wijzen we ze een indringer meteen de deur. Eruit! Hoop dat je vraag zo voldoende is beantwoord.

 

 

 

 

Een marter is inderdaad te groot voor de kerkuil. De kerkuil eet voornamelijk kleine knaagdieren, zoals veldmuizen,woelmuizen, spitsmuizen en ratten. Heel soms een kikker of vogeltje, maar dat is zeldzaam.

  

 

In vergelijking met andere uilen eten Kerkuilen inderdaad veel spitsmuizen, wellicht omdat de andere uilensoorten ze laten liggen omdat ze niet echt lekker zijn. Kerkuilen schijnen daar minder moeite mee te hebben en het eet zo lekker snel wel weg. Voor meer info over hun voedsel, zie ook de blog; De menukaart van de Kerkuil van 25 maart 2022.

 

 

 

Dit doet m omdat hij v nu het liefst in de kast houdt. Hij wil er zeker van zijn dat het zijn ‘genen en eieren’ zijn waar hij mede voor moet zorgen. Dus zolang v in de kast blijft is er vrijwel geen risico dat v vreemd gaat.

In de meest recente versie van Chrome werken de clipjes niet op Android-telefoons. In de oudere versies van Chrome werken ze wel. Hopelijk lukt het weer na een nieuwe update van Google Chrome. In de tussentijd adviseren we Google-Beta te installeren of te kijken via een andere browser te kijken zoals Firefox.

Die is er intussen. Kijk bij: Samen onderzoeken, klik op "Doe mee" daarna op de naam van de vogel die je volgt!

 

 

 

 

 

Goede vraag en er zijn een aantal redenen waarom dat interessant is. Een kerkuil is de enige uil in Nederland die ook spitsmuizen vangt en eet. Als we weten hoeveel spitsmuizen er binnen worden gebracht zegt dat ook iets over hun aanwezigheid in het gebied en of dat verandert gedurende het broedseizoen. Ook voor WAM en WOM geldt dat. WAM zal in de meeste gevallen een bosmuis zijn en dat geeft aan dat de uil vooral in de bosrand jaagt, terwijl een WOM meestal een rosse woelmuis zal zijn en dat is dan weer echt een soort die in het open veld gevangen wordt.

Tot slot is het ook interessant om te schatten hoeveel gram prooi er wordt gegeten. En omdat een WAM een stuk zwaarder is dan een spitsmuis en een woelrat weer zwaarder dan een WAM of een WOM kun je veel nauwkeuriger het totaal gewicht aan prooien schatten.

Veel kijkplezier nog,

Team Kerkuil


De kerkuil vliegt zelden snel. Tijdens de jacht heeft hij een vlucht die half zwevend half vliegend is (ca. 10-30 km/h). Topsnelheden zijn niet echt bekend; ik heb weleens een schatting gezien van ca. 80 km/h en ik denk dat dat ongeveer wel klopt.


De meeste kennis over ontwikkeling van eieren voordat ze gelegd worden komt uit kippenonderzoek. Dit is uiteraard alleen in gevangenschap te bepalen en meestal ten koste van het leven van het onderzochte exemplaar.

Daarom is dit voor kerkuil en de meeste andere soorten niet in detail onderzocht, maar gemiddeld duurt de eivorming bij vogels 25-30 uur. Het grootste deel hiervan is voor de vorming van de harde eischaal, wat zo'n 24 uur in beslag neemt. Het vrouwtje heeft hier een onvoorstelbare kalkvoorraad voor nodig, maar bij kerkuilen krijgt zij gelukkig ook heel veel kalk binnen in de vorm van skeletdelen van de prooien.

Interessante conclusie is ook dat met een gemiddelde tussentijd van ca. 50 uur tussen de eieren het volgende ei dus pas bevrucht wordt nadat het vorige is gelegd en dat is lang niet bij alle vogels het geval.

 

 

Een interessante vraag, de stuitklier is voor de wetenschap een vrij nieuw onderwerp. Echter waren mensen vroeger al erg geïnteresseerd in de functie van de stuitklier. Ik heb geprobeerd hier informatie over te zoeken, echter is er maar weinig literatuur over dit onderwerp beschreven. 

De stuitklier is een orgaan dat vetachtige substanties afscheidt, de vogels kunnen met behulp van hun snavel de veren daarmee insmeren. Deze vettige substantie heeft meerdere functies, waaronder het soepel houden van de veren en ze waterafstotend houden.

De productie van deze vettige substantie wordt gestimuleerd doordat de vogel er met zijn snavel over wrijft. Dus hoe vaker hij met zijn snavel eroverheen wrijft, hoe meer vettige substanties er worden geproduceerd.

Hiermee regelt de vogel zelf hoeveel hij nodig heeft, in periodes van balts is het erg belangrijk dat het verenkleed er het mooiste bij staat. In die periodes wordt dus veel meer geproduceerd dan in bijvoorbeeld de winter. Maar de stuitklier zal nooit 'op' raken, tenzij het dier ziek is oid.

De kerkuil begint gelijk te broeden bij het eerste ei, de gemiddelde broedtijd is 30 dagen.

Op de bodem liggen geen keutels, maar dit zijn braakballen, dus restmaterialen welke door de kerkuil uitgebraakt worden. In de braakballen zitten botjes, haren e.d. dus onverteerbare delen van hun prooien.

De kerkuil braakt deze uit in op de nestplaats, in dit geval de nestkast, tegen de tijd dat de kerkuil haar eieren gaat leggen zul je zien dat de braakballen worden verpulverd, ze dienen als nestmateriaal.

Jazeker! In tegenstelling tot sommige andere soorten uilen versmaden kerkuilen een spitsmuis niet. Het is wellicht niet hun favoriete voedsel. Spitsmuizen zijn geen knaagdieren zoals muizen, in de biologie behoren ze tot de orde van de insecteneters. Sommige soorten spitsmuizen scheiden in hun speeksel een gifstof af waarmee ze hun prooidieren doden of verlammen. Die gifstof zal bitter smaken en dat maakt misschien dat sommige uilen als ze het voor het kiezen hebben liever iets anders eten.

Vogels eten om voedingsstoffen en brandstoffen binnen te krijgen zodat ze kunnen overleven. Onderzoek lijkt er op te wijzen dat vogels veel minder smaakpapillen hebben dan mensen. Dat kan betekenen dat ze minder goed smaak waarnemen of onderscheiden.

Voor zover we weten is hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. We weten wel - na al die seizoenen Beleef de Lente en uit observaties van webloghouders - dat als een van de oudervogels weg valt het soms lukt om jongen groot te krijgen. Omdat de grootte van het legsel gebaseerd is op een taakverdeling tussen man èn vrouw zullen dan meestal niet alle jongen het halen.

Dat zijn er soms wel een stuk of tien. Doordat kerkuilen na het eerste ei meteen beginnen te broeden kan er bij een legsel met veel eieren een enorm verschil in grootte zijn tussen de jongen. De jongste of minst sterke kuikens zullen het dan niet altijd overleven. 

Meestal wordt er om de andere dag een ei gelegd maar een pauze van drie tot vijf dagen komt ook voor. Als het eerste ei er is begint Vrouw Kerkuil direct te broeden. Meer informatie, zoals bijvoorbeeld hoeveel eieren er gemiddeld worden gelegd en hoe lang er wordt gebroed vind je in de weblogs en in het informatieblok rechtsonder van de live beelden.

Ze doen het kennelijk graag in de kast! Informatie over het paargedrag vind je in het weblog 'Huwelijk tussen kerkuilen gesloten' van 10 maart. Bijvoorbeeld dat zo'n tien dagen voor het eerste ei gelegd wordt de uilen 's nachts gemiddeld één keer per uur paren. Er wordt ook nog gepaard als de eieren al bevrucht zijn en zelfs als er al jongen zijn. Dit gebeurt om de band te versterken tussen het broedpaar.

Door één poot dicht tegen het lichaam en onder de veren te houden verliest de uil minder warmte, de poten zijn minder dicht bevederd. Een vogel in rust maakt minder lichaamswarmte aan, koelt af en probeert dit dus op deze manier een beetje te compenseren.