Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Kerkuil

Zaterdag 30 juli in de vroege morgen om 5.19 uur!

 

De lichaams- temperatuur bij vogels is hoger dan bij zoogdieren dus raken ze minder snel oververhit.

Bij warm weer zie je dat de vogel, in dit geval onze uilen, met opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen. Op deze manier verdampen zij vocht uit de mondholte, waardoor ze afkoelen.

 

 

In de blog “Het past nog” van 13.06.22 vind je een verwijzing naar het blog van 'Ronald van Harxen' “Waarom steenuilen wel rotte muizen lusten”.

Hier vind je alle gegeven waar jij naar zoekt!

 

 

Wat je v ziet doen bij haar kuikens is eigenlijk hetzelfde als dat je m en v zelf ook zo vaak ziet doen en dus gewoon uit routine. Het verzorgen van de de veertjes (in dit geval nog veel dons) en huid en het stimuleren van de spijsvertering en in het eerste begin zelfs sluitspier.

Parasieten in de kast horen er gewoon bij,en daar zullen ze dan altijd wel wat last van hebben, maar dat zal de ouders niet snel stimuleren om de jongen extra te "reinigen".

Wat gebeurt er met de kuuks als vrouw ku wegvalt, neemt m het dan over of verlaat hij de kuuks?

 

Het ligt eraan in welk stadium V zou wegvallen. In principe blijft man kerkuil wel muizen naar zijn kuikens brengen, maar hij heeft zelf niet het instinct om het vlees in kleine stukjes te snijden om aan de kuikens te voeren. Dat is een taak die alleen vrouw kan uitvoeren. In een scenario waar de kuikens oud genoeg zijn om zelf hele muizen te eten, kunnen ze het dus overleven met de aanvoer van man alleen. Als de kuikens te jong zijn om zelf te eten, zullen ze het niet redden.

Het is als een van de ouders wegvalt bij vogels altijd wel moeilijk voor de overgebleven alleenstaande ouder om voldoende voedsel te verzamelen voor alle jongen. Vaak overleven in zo een geval niet alle jongen het.

 

Als er plots bij jou een man of vrouw binnen valt zie je toch ook meteen of het wel of niet een vreemde is! ‘Eruit’ zal je eerste reactie zijn toch! Voor ons lijken alle uilen, ooievaars en andere soorten vogels op elkaar, maar net als bij de mens hebben ze zo ieder hun eigen kenmerken waardoor ze meteen weten dat het een vreemde is.

Beste Lena,

Wat een leuke vraag!

Maar het lijkt me niet zo moeilijk. Als er plots bij jou een man of vrouw binnen valt zie je toch ook meteen of het wel of niet een vreemde is! ‘Eruit’ zal je eerste reactie zijn toch!

Voor ons lijken alle uilen, ooievaars en andere soorten vogels op elkaar, maar net als bij de mens hebben ze zo ieder hun eigen kenmerken waardoor ze meteen weten dat het een vreemde is.

Hoop dat je vraag zo voldoende is beantwoord.

En geniet volop van al wat je ziet bij BDL.

Met vriendelijke groet,

Team Kerkuil

Hoeveel prooien kan een braakbal bevatten?

 

Dat kan in de praktijk wel een beetje varieren. Bij grote prooien (bijv. woelrat) zal het aantal per braakbal bijvoorbeeld minder zijn dan bij kleine spitsmuizen.

Ook het aantal braakballen per dag wisselt nog wel een beetje, maar is meestal 1-2. En dan geldt uiteraard, wat er in gaat, moet er ook weer uit. Dus met zo'n 4-8 prooien per dag (afhankelijk van de grootte) en 1-2 braakballen per dag is 3-4 prooien per braakbal helemaal geen vreemde vondst, maar het kan zeker ook wel eens 2 of 5 zijn.

Wat ook leuk is is om te kijken of het aantal onderkaakjes dat je vind wel klopt met het aantal schedeltjes in dezelfde braakbal. Soms zijn de schedeltjes helemaal verkruimeld, maar met de onderkaakjes gebeurt dat minder snel. 

 

 Na 10 weken zijn de jongen zelfstandig. Ze kunnen nu goed vliegen maar moeten zich nog wel verder bekwamen in het vangen van muizen. In het begin zullen de ouders ze af en toe nog wel een muisje toestoppen, maar ze moeten het toch nu snel zelf leren.

In die periode worden de ouders ook agressiever naar de jongen, zodat deze het territorium van hun ouders verlaten.

 

De klier is om de veren waterafstotend te maken. Dus de werking zal op gang moet komen tegen dat het verenkleed zo'n beetje compleet is, daarvoor heeft het niet zoveel nut.

 

 

 

Er zit geen houdbaarheids- datum op. De muizen die te lang liggen drogen uit, of de maden en vliegen, die zul je ook steeds meer in de kast zien, zorgen ervoor dat alleen het karkas over blijft.

 

 

Als de kuukjes ongeveer 6 weken oud zijn worden ze geringd.

 

Goede vraag en er zijn een aantal redenen waarom dat interessant is. Een kerkuil is de enige uil in Nederland die ook spitsmuizen vangt en eet. Als we weten hoeveel spitsmuizen er binnen worden gebracht zegt dat ook iets over hun aanwezigheid in het gebied en of dat verandert gedurende het broedseizoen. Ook voor WAM en WOM geldt dat. WAM zal in de meeste gevallen een bosmuis zijn en dat geeft aan dat de uil vooral in de bosrand jaagt, terwijl een WOM meestal een rosse woelmuis zal zijn en dat is dan weer echt een soort die in het open veld gevangen wordt.

Tot slot is het ook interessant om te schatten hoeveel gram prooi er wordt gegeten. En omdat een WAM een stuk zwaarder is dan een spitsmuis en een woelrat weer zwaarder dan een WAM of een WOM kun je veel nauwkeuriger het totaal gewicht aan prooien schatten.

Veel kijkplezier nog,

Team Kerkuil


In het begin van de leg kan het vrouwtje wel heel lang bij de eieren weg als de temperatuur niet te laag wordt. 30 min geen probleem.

Zeker langer dan 15 minuten. Vorig jaar liet de toen broedende V het nest een keer iets van 45 minuten achter (waarschijnlijk gevaar in de buurt ofzo). Alle eieren gewoon uitgekomen.

Alles is een beetje afhankelijk van de buitentemperatuur,een leefgebied varieert van 60 hectare in een voor de kerkuil heel voedselrijk gebied, tot 1200 hectare in een voor de kerkuil arm gebied. De grootte van het leefgebied wordt dus grotendeels bepaald door het voedselaanbod. 

Bij een voedselrijk gebied hebben kerkuilen voldoende aan een gebied van 500 tot 1.500 meter rond de broedplaats. Als het voedselaanbod kleiner is heeft de kerkuil een groter gebied nodig.Het is lastig om iedere houding te duiden zonder daar een menselijk sausje over te gieten. Veel van die dingen weten we simpelweg niet zeker. Het hoofdproces is wel dat V langzaam de zeggenschap over de nestplaats overneemt van M. In eerste instantie is hij degene die het territorium bezit, maar uiteindelijk wordt V echt de baas in de kast en dat is een vrij langdurig proces van duwen en trekken en proberen en wennen wat nog wel een paar dagen kan voortduren.De kerkuil vliegt zelden snel. Tijdens de jacht heeft hij een vlucht die half zwevend half vliegend is (ca. 10-30 km/h). Topsnelheden zijn niet echt bekend; ik heb weleens een schatting gezien van ca. 80 km/h en ik denk dat dat ongeveer wel klopt.


De meeste kennis over ontwikkeling van eieren voordat ze gelegd worden komt uit kippenonderzoek. Dit is uiteraard alleen in gevangenschap te bepalen en meestal ten koste van het leven van het onderzochte exemplaar.

Daarom is dit voor kerkuil en de meeste andere soorten niet in detail onderzocht, maar gemiddeld duurt de eivorming bij vogels 25-30 uur. Het grootste deel hiervan is voor de vorming van de harde eischaal, wat zo'n 24 uur in beslag neemt. Het vrouwtje heeft hier een onvoorstelbare kalkvoorraad voor nodig, maar bij kerkuilen krijgt zij gelukkig ook heel veel kalk binnen in de vorm van skeletdelen van de prooien.

Interessante conclusie is ook dat met een gemiddelde tussentijd van ca. 50 uur tussen de eieren het volgende ei dus pas bevrucht wordt nadat het vorige is gelegd en dat is lang niet bij alle vogels het geval.

 

 

Een interessante vraag, de stuitklier is voor de wetenschap een vrij nieuw onderwerp. Echter waren mensen vroeger al erg geïnteresseerd in de functie van de stuitklier. Ik heb geprobeerd hier informatie over te zoeken, echter is er maar weinig literatuur over dit onderwerp beschreven. 

De stuitklier is een orgaan dat vetachtige substanties afscheidt, de vogels kunnen met behulp van hun snavel de veren daarmee insmeren. Deze vettige substantie heeft meerdere functies, waaronder het soepel houden van de veren en ze waterafstotend houden.

De productie van deze vettige substantie wordt gestimuleerd doordat de vogel er met zijn snavel over wrijft. Dus hoe vaker hij met zijn snavel eroverheen wrijft, hoe meer vettige substanties er worden geproduceerd.

Hiermee regelt de vogel zelf hoeveel hij nodig heeft, in periodes van balts is het erg belangrijk dat het verenkleed er het mooiste bij staat. In die periodes wordt dus veel meer geproduceerd dan in bijvoorbeeld de winter. Maar de stuitklier zal nooit 'op' raken, tenzij het dier ziek is oid.

De kerkuil begint gelijk te broeden bij het eerste ei, de gemiddelde broedtijd is 30 dagen.

Op de bodem liggen geen keutels, maar dit zijn braakballen, dus restmaterialen welke door de kerkuil uitgebraakt worden. In de braakballen zitten botjes, haren e.d. dus onverteerbare delen van hun prooien.

De kerkuil braakt deze uit in op de nestplaats, in dit geval de nestkast, tegen de tijd dat de kerkuil haar eieren gaat leggen zul je zien dat de braakballen worden verpulverd, ze dienen als nestmateriaal.

Jazeker! In tegenstelling tot sommige andere soorten uilen versmaden kerkuilen een spitsmuis niet. Het is wellicht niet hun favoriete voedsel. Spitsmuizen zijn geen knaagdieren zoals muizen, in de biologie behoren ze tot de orde van de insecteneters. Sommige soorten spitsmuizen scheiden in hun speeksel een gifstof af waarmee ze hun prooidieren doden of verlammen. Die gifstof zal bitter smaken en dat maakt misschien dat sommige uilen als ze het voor het kiezen hebben liever iets anders eten.

Vogels eten om voedingsstoffen en brandstoffen binnen te krijgen zodat ze kunnen overleven. Onderzoek lijkt er op te wijzen dat vogels veel minder smaakpapillen hebben dan mensen. Dat kan betekenen dat ze minder goed smaak waarnemen of onderscheiden.

Voor zover we weten is hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. We weten wel - na al die seizoenen Beleef de Lente en uit observaties van webloghouders - dat als een van de oudervogels weg valt het soms lukt om jongen groot te krijgen. Omdat de grootte van het legsel gebaseerd is op een taakverdeling tussen man èn vrouw zullen dan meestal niet alle jongen het halen.

Voor het slapen met de kop in de veren wordt wel eens als verklaring genoemd dat zo geen kostbare lichaamswarmte verloren gaat. Vanuit die verklaring zou je verwachten dat grotere vogels of vogels met meer bevederde koppen het minder doen dan kleine. Wellicht is het bij kerkuilen ook waakzaamheid, in het weblog 'Iedere uil was ooit een uilskuiken' van 28 juni wordt dat als een mogelijke verklaring benoemd.

De kerkuil jaagt 's nachts vooral op gehoor. Het hartvormige deel voor aan de kop zorgt ervoor dat het geluid goed opgevangen wordt. In dit prachtige filmpje van BBC Earth Unplugged zie je in slow motion hoe de vangtechniek is. Als je goed kijkt zie je ook dat de uil heel kort even in de lucht staat te 'bidden' voordat zij besluit voor de prooi te gaan: https://www.youtube.com/watch?v=FkP4Ro2gRl8

Dat zijn er soms wel een stuk of tien. Doordat kerkuilen na het eerste ei meteen beginnen te broeden kan er bij een legsel met veel eieren een enorm verschil in grootte zijn tussen de jongen. De jongste of minst sterke kuikens zullen het dan niet altijd overleven. 

Meestal wordt er om de andere dag een ei gelegd maar een pauze van drie tot vijf dagen komt ook voor. Als het eerste ei er is begint Vrouw Kerkuil direct te broeden. Meer informatie, zoals bijvoorbeeld hoeveel eieren er gemiddeld worden gelegd en hoe lang er wordt gebroed vind je in de weblogs en in het informatieblok rechtsonder van de live beelden.

Als je op deze site op de pagina onder de live beelden naar beneden scrolt vind je rechtsonder een blauw infotopic met onder de tabbladen heel veel weetjes over de soort, over het voedsel en nog veel meer. Ook in de weblogs en bij de veelgestelde vragen vind je informatie. En hier is een link naar 'De kerkuil. Een handleiding voor beschermers.' Opgesteld door Johan de Jong en boordevol informatie: https://tinyurl.com/ybplkg8q

Ze doen het kennelijk graag in de kast! Informatie over het paargedrag vind je in het weblog 'Huwelijk tussen kerkuilen gesloten' van 10 maart. Bijvoorbeeld dat zo'n tien dagen voor het eerste ei gelegd wordt de uilen 's nachts gemiddeld één keer per uur paren. Er wordt ook nog gepaard als de eieren al bevrucht zijn en zelfs als er al jongen zijn. Dit gebeurt om de band te versterken tussen het broedpaar.

Door één poot dicht tegen het lichaam en onder de veren te houden verliest de uil minder warmte, de poten zijn minder dicht bevederd. Een vogel in rust maakt minder lichaamswarmte aan, koelt af en probeert dit dus op deze manier een beetje te compenseren.