Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Kerkuil

Ook dit jaar is er een poll waarin je de dag en tijd kunt voorspellen van het uitvliegen van de jonge kerkuilen. De poll sluit op 25 juni. Met deze link kom je bij de poll (met dank aan Bosspitsmuis en Teckeltje): https://tinyurl.com/mpkqocu
Niet alle vogels die Beleef de Lente laat zien worden geringd, het is dus goed mogelijk dat dit het geval is voor de kerkuilen op deze locatie. Mocht het anders zijn dan zullen we het melden.
Deze link naar een overzicht van een Engelse kerkuilorganisatie, de Barn Owl Trust, laat je zien hoe snel de jonkies kunnen uitgroeien van ei tot volwassen uil. Klik op een plaatje en je krijgt links een meetlatje met centimeters: http://www.barnowltrust.org.uk/sitemap/galleries/barn-owl-owlet-growth-development/
De kerkuil jaagt 's nachts vooral op gehoor. Het hartvormige deel voor aan de kop zorgt ervoor dat het geluid goed opgevangen wordt. In dit prachtige filmpje van BBC Earth Unplugged zie je in slow motion hoe de vangtechniek is. Als je goed kijkt zie je ook dat de uil heel kort even in de lucht staat te 'bidden' voordat zij besluit voor de prooi te gaan: https://www.youtube.com/watch?v=FkP4Ro2gRl8
Mogelijk is ze op zoek naar dé voor haar ideale plek om een voorraad aan te leggen. Sommige uilen leggen de prooien op voorraad op een voorkeursplek en als ze willen eten of voeren halen ze een muis 'uit de koelkast'. Andere uilen laten de prooien liggen waar die toevallig liggen.
Het eerste kuiken (K1) meldde zich op 7 mei om 02u47. K2 op 9 mei om 02u14, K3 op 12 mei om 04u47, K4 op 13 mei rond 21u13, K5 op 15 mei om 20u07 en K6 op 18 mei rond 09u45. Veertien dagen na het eerste zagen we op 21 mei om 09u07 het laatste kuiken (K7). Ook dit jaar deden kijkers mee aan een poll waarin ze dag en tijd voorspelden van het uitkomen van elk ei. Link naar de poll, met dank aan Teckeltje: https://tinyurl.com/mlmtp7y
Daar lijkt het helaas niet op. Kerkuilen gaan meteen broeden als het eerste ei gelegd is. Als je als kuiken als laatste uit het ei komt ben je dus de kleinste. De ouders richten zich op de grootste en sterkste jongen omdat die de meeste kans hebben om uit te vliegen, dat hoort bij de broedstrategie van de kerkuil. Voor ons als mensen is het natuurlijk niet prettig om te zien dat de kleinsten (K6 en K7) het niet redden. De lijkjes worden opgegeten door de ouders of door de andere jongen.
Dat zijn er soms wel een stuk of tien. Doordat kerkuilen na het eerste ei meteen beginnen te broeden kan er bij een legsel met veel eieren een enorm verschil in grootte zijn tussen de jongen. De jongste of minst sterke kuikens zullen het dan niet altijd overleven. Veel weetjes over de broedstrategie van kerkuilen vind je in de weblogs 'Het vierde ei' van 13 april en 'Zwart ei' van 15 april.
Ja, maar dat is soms lastig te zien. In het verenkleed is weinig verschil. Het beste kun je het zien aan dat Vrouw broedt, als er eieren en jonge kuikens zijn is zij veel in de kast. Man is vaak 's nachts buiten de kast om te jagen.
Meestal wordt er om de andere dag een ei gelegd maar een pauze van drie tot vijf dagen komt ook voor. Als het eerste ei er is begint Vrouw Kerkuil direct te broeden. Meer informatie, zoals bijvoorbeeld hoeveel eieren er gemiddeld worden gelegd en hoe lang er wordt gebroed vind je in de weblogs en in het informatieblok rechtsonder van de live beelden.
Uilen zijn nachtdieren. Dan jagen ze op hun favoriete prooien en overdag slapen ze buiten op een tak of in een schuur. Soms zitten ze ook overdag in de nestkast te dutten. Normaal gesproken zijn ze na het invallen van de avond en 's nachts het meest actief.
Als je op deze site op de pagina onder de live beelden naar beneden scrolt vind je rechtsonder een blauw infotopic met onder de tabbladen heel veel weetjes over de soort, over het voedsel en nog veel meer. Ook in de weblogs en bij de veelgestelde vragen vind je informatie.
Ze doen het kennelijk graag in de kast! Informatie over het paargedrag vind je in het weblog 'Huwelijk tussen kerkuilen gesloten' van 10 maart. Bijvoorbeeld dat zo'n tien dagen voor het eerste ei gelegd wordt de uilen 's nachts gemiddeld één keer per uur paren. Er wordt ook nog gepaard als de eieren al bevrucht zijn en zelfs als er al jongen zijn. Dit gebeurt om de band te versterken tussen het broedpaar.
Op de site is dit jaar geen apart topic waar waarnemingen geplaatst kunnen worden. Bij verschillende soorten hebben kijkers die dat wel willen het initiatief genomen om hiervoor een spreadsheet te maken. We plaatsen natuurlijk graag hier de link! http://bit.ly/2pKoAZQ
Door één poot dicht tegen het lichaam en onder de veren te houden verliest de uil minder warmte, de poten zijn minder dicht bevederd. Een vogel in rust maakt minder lichaamswarmte aan, koelt af en probeert dit dus op deze manier een beetje te compenseren.