Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Zwevende Koolmezen

Peter de Vries, NIOO | maandag 27 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1009x

Een stalend blauwe lucht, heerlijke temperaturen, boerenzwaluwen en een klok die vooruit gezet is. Het is duidelijk, het is lente geworden.

Hier op het NIOO loopt de spanning langzaam maar zeker op. De eerste bezoeken aan het bos zijn gemaakt, ervaringen worden uitgewisseld en verwachtingen zijn hoog gespannen. Iedereen heeft er veel zin in, het Koolmezen-seizoen staat op het punt van beginnen.

Na de eerste nestkast controles zijn er aanwijzingen dat het qua aantallen nesten best wel eens een goed jaar zou kunnen worden. Afgelopen vrijdag werd het eerste bezoek van dit jaar gebracht aan een bos waar bijna 150 nestkasten hangen. In 60 kasten waren al de eerste tekenen van nestbouw te zien. Bij de Kool- en Pimpelmees begint dit altijd met een dikke laag mos. Wat betreft de timing is dit min of meer gelijk met vorig jaar, het loopt misschien een paar dagen voor.

Ik kreeg verschillende vragen over de ‘grote-boog-Koolmees’ (zie mijn blog van 20 maart). Hoe dat was afgelopen? Nou, ik kan iedereen gerust stellen, het lijkt erop dat dit goed is afgelopen. Afgelopen weekend zijn de Koolmezen in deze kast begonnen een nest te bouwen. De vogels vlogen af en aan met nestmateriaal en op het balkon werd bewijsmateriaal in de vorm van een plukje mos gevonden. Jullie kunnen het je vast goed voorstellen, dat gaf best wat vreugde.

Het is duidelijk, vele zwevende Koolmezen hebben hun keuze gemaakt. Nu nog de Beleef de Lente Koolmees, waar gaat deze voor kiezen? Het gaat wederom een spannende week worden.

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs