Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Zwevend kiezen

Leo Ballering | woensdag 15 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1110x

Op deze verkiezingsdag wordt iedereen opgeroepen een keuze te maken en dan is het goed te beseffen dat wij als mens alles uitstekend geregeld hebben, het is geen keuze om te overleven.

Bij vogels is dat anders, die kiezen elke dag hoe te overleven: hoeveel eieren leg ik zodat ik zoveel mogelijk nakomelingen een goede start geef? Geef ik deze gevangen WAM (ware muis) aan mijn broedend vrouwtje of eet ik die zelf op?

NESTKAST

Doordat er in Nederland heel veel vogelonderzoek gedaan wordt, weten we wat het resultaat van al deze keuzes is. Dit is onder andere vastgelegd in het pas verschenen jaarverslag over 2016 van het Landelijk netwerk NESTKAST waarin de resultaten van 16.950 nestkasten is vastgelegd waaronder van Bosuilen.

Daarin zien we dat de drie eieren van onze bosuilen van vorig jaar precies op het landelijk gemiddelde lagen van 3,22 ei per legsel. Ook de datum van de eerste eileg, op 26 februari 2016, was precies op het landelijk gemiddelde.

Een van de slechtere jaren

Maar qua nestsucces was het een van de slechtere jaren, slechts 70% van de legsels slaagde erin tenminste 1 vliegvlug jong op te leveren. Dat er bij BeleefdeLente alle drie de jongen uitgevlogen zijn lijkt dus neer te komen op een goede keuze van de ouders! Helaas moesten we constateren dat een van de drie jongen snel na uitvliegen dood is gegaan, waarmee we toch een beetje bij die 70% in de buurt komen...

Eipoll

De in een eerdere blog aangekondigde eipoll kan vandaag dus ingevuld worden, uw stem zal daarmee niet bepalend zijn voor leven of dood maar voor eeuwige roem. Op pagina’s 39-41 van het jaarverslag staan trouwens interessante gegevens die een goede keuze vergemakkelijken. Daar staan allemaal echte feiten, geen nepnieuws!

Over vijf dagen zullen we bij het eerste uitgekomen jong een exitpoll doen en vragen wat er door hem heen ging toen hij merkte heel Nederland hem in de Peiling hield.

 

Kies vandaag, voor het beste leven!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs