Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zwervers kunnen lastig zijn

Margot de Kam | woensdag 3 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 737x

De meeste slechtvalken zijn zwervers. Behalve de slechtvalken die een vaste broedplaats hebben. Zij verblijven meestal het hele jaar op dezelfde plek.
Volwassen vrouw stuurt jonge slechtvalk weg

Dolers, zwervers, die betekenis zien we in hun officiële naam : Falco Peregrinus. Wanderfalken in het Duits. Bij een gezonde hoeveelheid slechtvalken, zwerven er rond broedplaatsen altijd andere slechtvalken rond.


Onvolwassen slechtvalken

Dit kunnen jonge, nog onvolwassen slechtvalken zijn. Die zijn tamelijk onschuldig. Ze komen regelmatig bedelen om voedsel. Ze hebben een ander verenkleed, waardoor de volwassen dieren direct zien dat ze nog jong zijn.

Vanaf hun derde levensjaar krijgen ze een volwassen kleed, en zijn ze ook geslachtsrijp.

 

Floaters

Zo worden de volwassen, niet broedende slechtvalken genoemd. Zij hebben geen eigen territorium te verdedigen. Zij zwerven rond. Soms in de buurt van waar zij zijn geboren, maar ze kunnen ook veel verder weg zwerven. In Nederland geboren en geringde slechtvalken zijn in Engeland, België, Frankrijk en Duitsland gezien.

Deze zwervers kunnen lastig zijn en zelf een oogje op de broedplaats hebben.

 

Strijd

Strijd om het territorium kan altijd optreden. Het is een natuurlijke, gezonde situatie. Het is het recht van de sterksten in de natuur. Als het echt vechten wordt, vallen de mannetjes alleen andere mannetjes, en vrouwtjes alleen andere vrouwtjes aan.

 

Paarband

Ondanks dat een broedpaar doorgaans een stevige paarband heeft en samen indringers verjaagt, kan het gebeuren dat één van hen verslagen wordt. De andere zal dan de broedplaats proberen te behouden. En de winnaar accepteren. Overleven en overleving van de soort is belangrijker. De slechtvalk bindt zich sterker aan de plek, dan aan de partner.

 

De situatie hier

Hier op de Mortel zijn deze winter door spotters meerdere vreemde slechtvalken gezien. Men ziet dan 3 of 4 slechtvalken tegelijk, waar er natuurlijk maar 2 horen. De slechtvalken die hier wonen, staan dan te schelden vanaf hun toren, en draaien vaak stampvoetend een rondje om de as.  Als dat niet helpt dan vliegt één of beiden op de indringer af en, als dat niet volstaat, dan delen ze een tikje met hun klauwen uit. Een echte strijd is niet waargenomen.

Er kwam zondagavond een jonge brutale zwerver naar de kast waar het vrouwtje net haar kop in de veren stak. Vrouw slechtvalk jaagde de vreemde direct weg. Het is te zien in het filmpje onderaan.

De man en vrouw slechtvalk van de Mortel zitten nog stevig op hun toren. Ze hebben een sterke paarband en werken samen. We hopen weer een heel mooi broedseizoen met dit paar mee te maken.

 Filmpje: Vreemde bij de kast


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs