naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden   *   Vier van de vijf jonge kerkuilen maken al regelmatig uitstapjes buiten de kast   *   Zeldzame vlinder bezoekt de steenuilenkast!
Toon alle blogs & vlogs

Door Thijmen Van Heerde
Staatsbosbeheer

Zwarte sterns vechten tegen klimaatverandering

Thijmen Van Heerde, Staatsbosbeheer | vrijdag 6 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 299x

De zwarte sterns in de Gelderse Poort hebben het zwaar. Door de aanhoudende warmte en droogte in combinatie met veel wind is er weinig voedsel te vinden. Slechts een handje vol jonge sterns krijgt voldoende voedsel om de eerste weken aan te sterken.

Voedseltekort

Terwijl de jongen vanaf het vlotje krijsen om voedsel knokken de ouders tegen de weersomstandigheden. De harde wind maakt het vangen van vissen en insecten moeilijk. Vaak schakelen de zwarte sterns dan over op regenwormen. Vanwege de aanhoudende droogte is de klei in het agrarisch gebied achter de dijk keihard geworden en worden er ook geen regenwormen gevangen.

Keiharde werkelijkheid

Juist in de eerste dagen van hun leven hebben de jonge sterns het voedsel hard nodig om een groeisprong te maken. De meeste jongen kunnen namelijk na 21 dagen al vliegen. Dit jaar zullen er weinig jongen deze fase bereiken. Op verschillende vlotjes zijn jongen gestorven. Een droevig gezicht maar wel de keiharde werkelijkheid. Het is een kant die wie niet graag zien van de natuur maar die er dus wel degelijk is.  

Slechte cijfers

Hoeveel jongen er dit jaar groot worden in de Gelderse Poort is lastig te zeggen. Omdat de omstandigheden slecht zijn proberen we zo min mogelijk de kolonies te verstoren tijdens tellingen. We moeten ons er bij neerleggen en hopen dat volgend jaar de omstandigheden beter zijn.Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert 265.000 ha natuur van en voor alle Nederlanders. Natuur om van te genieten, in te wandelen, te sporten of vakantie te vieren. Bezoek de website van Staatsbosbeheer


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zwarte stern Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht