Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Liever vis dan vlees (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Zwart-wit

Caroline Walta, STORK | zondag 14 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 960x

"Ooievaar", zo noemen wij de vogel, maar eigenlijk hoort hier nog "witte" voor (ciconia ciconia). Er bestaat namelijk ook een zwarte ooievaar (ciconia nigra) en juist de komende maanden heb je extra kans om die te zien.

De zwarte ooievaar heeft alleen wit op de buik en oksels. In vlucht vormt die vanaf de grond gezien een witte driehoek in het zwarte lijf. "Zwart" is niet helemaal een goede benaming vind ik, want in de veren zit een glimmende gloed, die met de lichtval varieert van groen tot paars.

Niet klepperen, wel vissen

Het is niet alleen de kleur die de soorten van elkaar onderscheid. Zo kleppert de zwarte ooievaar nauwelijks met de snavel, maar maakt een miauwend en knorrend geluid. De vogel is ook iets kleiner van formaat. Verder is deze soort vrij schuw en leeft teruggetrokken in bossen. Ze nestelen niet op gebouwen en palen, maar hoog in bomen. Waar het hoofdvoedsel van de witte ooievaar vleesachtig is, eet de zwarte ooievaar het liefst vis.

Kans op zien van zwarte ooievaar

In Nederland broeden (nog) geen zwarte ooievaars, wel in o.a. Duitsland en verder oostwaarts, tot ver in Rusland. Na het uitvliegen zijn het vooral de jonge vogels die al zwervend onze regio aandoen. Net als de jonge witte ooievaars zijn hun snavel en poten nog niet zo rood gekleurd als die van de oudervogels. Kijk naar ze uit de komende tijd!

De STORK-website heeft ook een pagina gewijd aan de zwarte ooievaar: www.ooievaars.eu/zwarte ooievaar

Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit... - Frank Boeijen (Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs