Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Zwaar weer

Arda van der Lee, STORK | donderdag 20 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 788x

Code oranje, code geel, regelmatig zware buien die over het land trekken. Jonge ooievaars moeten de kletterende regen, hagelstenen en windvlagen onbeschermd hoog op het nest maar allemaal trotseren. En dat gaat niet altijd goed.

Vorig jaar werden veel ooievaarskuikens het slachtoffer van de droogte. De grond was te hard voor de ouders om voldoende voedsel te vinden voor de hongerige kuikens. Veel jongen stierven daardoor op het nest.

Zwaar weer

Dit jaar vallen er juist slachtoffers door de regen. Afgelopen weekend was ik in Avifuana om de jonge ooievaars te ringen, maar een aantal nesten bleek 'plotseling' leeg. Op een ander nest lag een dood jong tussen de nog wel levende kuikens. Nog niet zo heel lang dood. Er werd mij verteld dat er de afgelopen 2 weken veel stortbuien waren geweest, soms met pittige hagel. 

Stro

Op één nest waren de jongen echt nat, het nest was drijfnat. De kleinste lag gewoon te rillen. Wat doe je dan? Juist, het natte nestmateriaal eruit halen en vervangen door droog stro. De vraag is natuurlijk hoe lang dat stro droog blijft. Maar toch.....

Nat en koud

Als de kuikens een paar weken oud zijn, beschermt de oudervogel ze nog tegen zwaar weer. Daarna moeten ze het zelf redden, terwijl hun dekveren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Vaak zitten ze nog gedeeltelijk in de donsveren en die worden nat in een regenbui. Gevolg: de kuikens koelen af en kunnen kou vatten.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs