Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zonder geluk vaart niemand wel

Albert Eggens | maandag 20 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 229x

Je kent het wel, die momenten waarvan je denkt dit had ook anders kunnen aflopen. Met de momenten van afgelopen week had dat ook zomaar bij de zeearenden gekund.

Storm

Met een windkracht 7 en windvlagen van 80 km per uur (Windkracht 9) heeft het grote nest van onze zeearenden angstige momenten doorstaan. De boom waar dit nest in zit heeft aardige klappen gekregen, afgelopen jaar is er ook al eens een grote tak afgebroken en ook nu zie je het nest dan ook aardig heen en weer gaan met soms denk ik wel een halve meter beweging, zie ook het filmpje van Jan.

Gedurende de dag dat de wind staat te huffen en puffen op het nest zien we de nestrand steeds meer om hoog komen, zo hoog dat je de eieren en de zeearend bijna niet meer kan zien. Gedurende dat moment zullen vele waaronder ik hebben gedacht als dit maar goed komt.

Gelukkig kwam het goed en zie je er nu niet veel meer van terug. Eventuele schade aan het nest hebben ze ook gauw weer hersteld waarbij er zich zelfs een moment voordeed dat het bijna weer mis ging. Een meegebrachte tak door man werd verkeerd neergelegd. Pardoes boven op de broedende vrouw. Doordat vrouw haar best deed om de tak van haar af te krijgen en deze netjes in het nest te vlechten had het ook zo maar weer fout kunnen gaan met de eieren. Gelukkig helpt man snel mee om zijn eigen fout te herstellen en was het tak probleem snel opgelost.

Ongewenst bezoek

Maar ze hebben niet alleen te dealen met de verschillende weersomstandigheden, ze moeten ook constant op hun hoede zijn voor andere vogels zoals bv 2 keer bezoek van een ooievaar. Waarbij er de eerste keer één kwam aanvliegen deze landde heel even kort op een tak vlak bij het nest. Hier was vrouw niet van gediend en kwam heel snel in actie en ging er achteraan. Het tweede bezoek van de ooievaar ging er ongeveer gelijk aan toe echter werd deze nu tijdig met veel lawaai gewaarschuwd dat ze weg moest wezen. Verder kregen ze bezoek van de zwarte kraaien, die houden van plagen, pesten en uitdagen. Hopen dat de zeearenden een foutje maken. Gelukkig is het nog niet zo ver gekomen.

Ander bezoek wordt nauwlettend in de gaten gehouden, zoals van de grote bonte specht en twee houtduiven maar deze vormen weinig tot geen bedreiging. Eerder een lekkere snack.

Zonder geluk vaart niemand wel, pottenkijkers moeten ze zelf aanpakken maar met het weer moet je een beetje geluk hebben.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs