Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
kerkuilenkast in de nok

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Zonder ei geen ei

Christ Grootzwagers | dinsdag 11 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1078x

Zonder ei krijg je een spiegel op je uitsmijter, zonder ei had ik aardb op mijn beschuit, zonder ei had ik een scharrel in mijn dopje, zonder ei keek ik in de spiegel naar mijn gen, zonder ei zou je eren kiezen voor je geld, zonder ei legde de vogel niets in m.
Eigenaar van de tuin Peter

Het wonder van het ei

Voordat wij kunnen genieten, van plop daar is het ei, heeft dit ei een lange weg gegaan. Als de eicel klaar is voor ovulatie, komt deze terecht in de eileider en daar vindt de bevruchting plaats. Het vrouwtje heeft na de diverse paringen het sperma opgeslagen in bepaalde klieren, dus manlief hoeft niet perse aanwezig te zijn. Een rare vergelijking maar bij kalkoenen kan dit zaad tot 60 dagen opgeslagen worden.

Een lange reis 

Terwijl de eicel afdaalt door de eileider vinden er vele celdelingen plaats, tijdens dit tochtje van ongeveer 2 dagen wordt de eicel omhuld met eiwit en de beschermende schaal. Een wonderlijk proces, waarbij goed voedsel een belangrijke rol speelt.

Plop daar is het ei

Het moment waarvoor wij uren aan de buis gekluisterd zitten is daar, de één zit achter de P.C. de ander kijkt op de tablet en velen op hun telefoon. We zijn zenuwachtig, zitten bij kennissen voortdurend op een schermpje te turen, kijken een film, maar kunnen die niet volgen, de koffie wordt koud, want we zijn afgeleid. Maar dan missen we nog HET moment, ja je bent koffie zetten, je hond uit laten, je kind van school halen of maakt een sanitaire stop. Kortom er is altijd wat, zodat het belangrijkste event plaats vindt buiten ons zicht.

Het lange wachten

De plop is geweest, we hebben het net niet gezien, twijfel slaat toe, is het wel gebeurd, vrouwtje ga eens aan de kant, vrouwtje ga eens omhoog, vrouwtje kan je niet even naar buiten gaan, immers we moeten bewijs hebben. Moderator waar blijft de screenprint, clipmaker waarom zien we nog geen eilegfilmpje, Bewijs, we willen bewijs.

Vrijwilligers in paniek

We willen een plaatje tonen, maar vrouw of man werken niet mee, blijven steevast voor de lens staan, clipmakers zitten op de klok te kijken, elk half uur wordt er een halfuurbestand opgeslagen, de kijker zit te wachten, en we moeten een filmpje hebben.

De verlossing

Vrouwtje staat op draait zich om en keert de eitjes en daar ligt het dan het derde eitje, nu weten we het zeker. Er ontstaat een jubelstemming in de chatroom, felicitaties gaan heen en weer, beschuit wordt opgesmeerd, met hoe toepasselijk, muisjes.

Lofzang

Peter eigenaar van de tuin zingt zelf over zijn kerkuilen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs