Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Zondebok of God?

Pieter van den Assem | woensdag 13 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1025x

De kerkuil is tegenwoordig een gelieve gast op boerderijen, maar heeft de uil altijd zo’n positief imago gehad? Laten we op reis gaan door de eeuwen heen en kijken hoe verschillende culturen tegenover het imago van de uil stond!

Hallo!

Wat fijn dat ik weer voor jullie mag gaan schrijven, ik ben Pieter van den Assem en je kunt me wellicht nog herinneren van vorig jaar. Toen schreef ik voor de kerkuil, de holenduif en de kauwtjes natuurlijk! Hopelijk wordt dit jaar net zo spannend als vorig jaar! Samen met het kerkuil-team zullen we in ieder geval ons best doen om prachtige blogs voor jullie schrijven, neem een kop koffie of thee en geniet van de prachtige beelden, teksten en momenten van Beleef de Lente!

 

Grieken en Romeinen

Als er één vogel is die gebonden is aan de cultuur van de mens, dan zijn het de uilen wel. Al zolang de mens kan tekenen of schrijven werd de uil al beschreven.  In de grotten van Chauvet zijn zelfs grotschilderingen gevonden van uilen, de schetsen zijn ongeveer zo’n 28.000 jaar oud! Door de eeuwen heen is het beeld van de uil alleen maar sterker geworden in verschillende culturen. Bijna geen enkele andere vogel heeft zoveel aanzicht en bewondering gekregen als de uil.

 

Wellicht de bekendste vogel in de mythologie is de uil, zo had de Godin Athene altijd een uil op haar schouder, die haar en de omgeving in de gaten hield ook hield de uil de handel in de gaten. Als men voor een veldslag een uil zag vliegen betekende dat als een teken van overwinning, de uil was dus erg karakteristiek onder de Griekse en Romeinse mythologie.

 

Engelse Folklore

In Engelse volksverhalen werd voornamelijk de kerkuil beschreven. De kerkuil werd toendertijd  beschreven als iets duisters, iets wat met de onderwereld te maken had. Dit had te maken doordat de kerkuil zich alleen in de nacht liet zien en in die tijd werd de nacht met de onderwereld geassocieerd.

Aan de hand van geluiden die de kerkuil maakte kon men het weer voorspellen. Maakte de kerkuil een wat krijsend geluid dan werd koud en stormachtig weer voorspeld. Maakte de kerkuil dit krijsend geluid juist in slecht weer, dan zou er een weersverandering aankomen. Helaas werd de uil niet altijd gewaardeerd, in de 18e en 19e eeuw werden kerkuil eieren gebruikt om verslavingen tegen te gaan, of eieren werden verwerkt tot een drankje om zo beter te kunnen zien.

Gelukkig gaat tegenwoordig het slechte imago van de kerkuil verloren en gaan we inzien wat voor prachtige vogels het zijn en wat voor unieke levenswijze ze hebben!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs