Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Shutterstock

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming

Zomerblues? Welnee!

Louis van Oort | donderdag 29 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 933x

‘Goede gierzwaluwtrek nu over Tholen. 100-en.’ Deze simpele mededeling in de landelijke Whats-App-groep voor trektellers bracht me gisteren enigszins van mijn stuk. Gaan ze nu al weg? Het is pas juni! Maar het is onvermijdelijk, de lente gaat voor sommige soorten naadloos over in het najaar.

Het geeft ook aan wat een ongelofelijk gevarieerd seizoen we bij Beleef de lente hebben gehad, en nog hebben. Ik bedoel, de bosuiljongen waren eind april al uitgevlogen, terwijl nu twee maanden later de eieren van de kleine karekiet nog moeten uitkomen. Beleef de Lente is ‘Beleef Februari tot Augustus’ geworden, maar mij hoor je niet klagen.

Weemoed

De weemoed van de vertrekkende gierzwaluwen – ik heb ieder jaar even last van deze zomerblues – wordt moeiteloos verdreven als ik een blik werp op dat geweldige karekietennestje. Zoals Anne Kwak al aangaf in haar fraaie blog: het zijn ware kunstenaars.

Maar er is nog veel meer te beleven bij Beleef de Lente, ook nu juli voor de deur staat. De ijsvogels zijn bezig hun tweede ronde succesvol te voltooien. De bijna doorzichtige witte spookdiertjes zijn uitgegroeid tot pubers die al aardig in hun verenpak zitten.

Prachtig verhaal

Bij de kerkuil is de alleenstaande moeder er wonderwel in geslaagd drie koters tot volwassen kerkuilen op te voeden. De komende weken gaan ze hun laatste stappen zetten, op weg naar de buitenwereld. Een prachtig verhaal dat we van A tot Z live hebben mogen meemaken.

Een klassieke afsluiter van het Beleef de Lente-seizoen is de ooievaar. De jongen vliegen altijd pas hartje zomer uit, dus we kunnen nog zeker een paar weken genieten van die stoere vliegoefeningen van de twee brusjes. En natuurlijk van de zeer informatieve blogs van het STORK-team.

De blauwe reiger, ook al zo’n langpoot, was nieuw dit jaar. Het kostte wat moeite om eindelijk een succesvol nest voor de camera’s te krijgen, maar we hebben nu in ieder geval de kans de jonge punkkoppen te zien uitvliegen. Begeleid door de fraaie blogs van Frank van Groen. Uiteindelijk toch nog een succesvol debuut dus.

Weerbarstige relatie

Van enkele soorten waarvan de jongen zijn uitgevlogen, houden we de camera’s voorlopig gewoon nog open. Daar gebeurt namelijk nog van alles rond de nestkasten. De slechtvalk blijft aan tot 8 juli, terwijl we nog de hele maand juli kunnen genieten van de steenuilen. Natuurlijk van de onvolprezen blogs van de mannen van STONE, maar bijvoorbeeld ook van nogal weerbarstige prille relatie van de uiltjes in Winterswijk.

En laten we wel wezen, als je zo’n filmpje als dit toch ziet, is zelfs maar de geringste aanzet tot zomerblues toch direct verdwenen?

De lente duurt lang, en dat is geweldig!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs