Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Zoete inval of 'kauwe' drukte

Mark Hessels | maandag 31 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 451x

Zelfs als je niet de hele tijd in deze kast kijkt is de kans erg groot dat je niet alleen leden van dit kauwengezin hebt gezien, maar ook buren, ooms, overgrootmoeders en verre neven. Iedereen wandelt maar die kast in of het niks is.

Vooral ‘kauwe’drukte

Het begrip zoete inval heeft nog iets vrijwilligs en gezelligs in zich en dat kan ik hier niet bij ieder bezoek herkennen. ‘Kauwe’ drukte, lijkt me daarom ondanks de spelfout beter passen. Vanaf het begin liepen met regelmaat andere kauwen de kast in. Soms agressief, maar soms ook doodgemoedereerd alsof zij daar net zo goed mochten komen als degene die daar toevallig een nest had. Leven in een kolonie heeft niet alleen maar voordelen, werd al snel duidelijk; voor je rust en privacy moet je het in ieder geval niet doen.

 

De provisiekast

De kast wordt door vreemden niet alleen als mogelijke nestlokatie gezien. Ik heb afgelopen weekend een paar vreemde momenten gezien die bevestigen dat het ook als een fourageerplek wordt gebruikt.

Het pikken in de nestbodem op zoek naar maden uit het verleden hebben we natuurlijk al weken gezien, zowel door de wettige bewoners als door gasten (hoewel ik het nog steeds verschrikkelijk moeilijk vind om ze allemaal uit elkaar te houden).

Dit weekend kwam daar weer een variant bij. Bij zo’n foerageerbezoek door vreemden hielden de jongen zich in eerste instantie heel stil, terwijl de bezoekers over hen heen liepen om bij de nestbodem te kunnen. Toen de jongen uiteindelijk toch hun bekken open sperden omdat er misschien toch wat eten te scoren viel. Werden de bekken door de twee vreemden geïnspecteerd of daar misschien nog wat eten te halen was. De wereld op zijn kop ?….

 

Meikevers gratis af te halen.

We kennen deze locatie natuurlijk al jaren via de steenuilen van BdL en weten dat het hier kan wemelen van de meikevers. Maar nu het nest bij de buren mislukt is zal de consumptie van meikevers lokaal ook wel een stuk gedaald zijn en zijn er wellicht van die mooie voedselpakketjes over voor anderen. Dit weekend zag ik opeens een kauw met meikever de kast in komen. Mooie prooi voor de jongen, dacht ik, maar dat was niet de bedoeling. Waarschijnlijk was het weer een vreemde kauw, die een mooie prooi bemachtigd had en even een rustig plekje zocht om er van te genieten. Waar kun je dan beter gaan zitten dan in het huis van de buren….. toch ?

 

De eerste stapjes

Ondertussen zitten we vooral te wachten tot de kleine kauwtjes (ze zijn al bijna 21 dagen bij het verschijnen van dit blog) wat mobieler worden en afgelopen zondag was dan eindelijk een duidelijk signaal te zien. Eén van de drie klauterde aan de linkerkant de takkenberg op en ging daar 5 minuten triomfantelijk zitten kijken. Erg stabiel zag het er allemaal niet uit, maar volgens mij is het hek nu wel van de dam… (zie foto bovenaan dit blog)

 

Nog meer genieten ? Kijk dan ook zeker het nieuwste filmpje even, want voordat je het weet zijn ze al weer vertrokken hier....

Buurman met meikever; nee, helaas niet voor jullie !

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs