Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ooievaarsnesten in Spanga (8 mei 2024, foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Zoektocht

Titia Bijwaard | donderdag 9 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 57x

Waar is Ma(1) nu? Vermoedelijk ergens in de buurt. Maar dat klinkt gemakkelijker dan het is. De Rottige Meente is namelijk zo’n 1165 hectare groot en er zijn veel ooievaarsnesten. Dat komt omdat er vroeger in buurdorp Spanga een buitenstation was voor de herintroductie van ooievaars in Nederland.
Zomaar wat buurtnesten (2024, foto's Titia Bijwaard)

Overal nesten

Het ooievaarsstation in Spanga is inmiddels gesloten voor publiek, maar er nestelen daar nog steeds veel ooievaars. Langzaam aan zijn de ooievaars vanuit Spanga gaan uitwaaieren. Rondom ons ooievaarsnest zijn er al zeker dertig bewoonde nesten in de Rottige Meente. Op de foto zie je een kleine selectie daarvan. Dat zijn dus ook steeds vaker door de ooievaars zelf gebouwde boomnesten.

 

Herkenning

De meeste ooievaars zijn ongeringd. Op een snelle tocht langs de nesten lijken dat dan onbekende ooievaars, want Ma(1) is links zwartgeringd. Maar toch zag ik bij de ooievaar die in onderstaand filmpje over de sloot sprong iets bekends: een zwarte staartveer! (het beste te zien rond 0:23 sec.). En laat dat nu toevallig samenhangen met het broedpaar Pa en Ma: bijna elk jaar bleek er op ons nest wel een jong tussen te zitten met een zwarte staartveer. Genetisch bepaald dus blijkbaar, maar we weten niet van welke zijde. Hopelijk komen we daar dan later dit jaar achter, als de jongen op ons nest in de veren komen. Weer een zwarte staartveer? Dan is het vast Pa die dat doorgeeft.

En zolang ik Ma niet tegenkom, troost ik me maar met de gedachte dat er in ieder geval nog een kuuk van haar in de buurt nestelt.

Ooievaars Rottige Meente en Ma2 in de tuin (8 mei 2024, video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs