Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ma2 met nestmateriaal (foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Zoek de verschillen

Titia Bijwaard | donderdag 23 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 74x

Inmiddels is Ma2 al een week moeder en ze doet het geweldig! Ervaring, hormonen, instinct of goed voorbeeld van Pa? Hoe dan ook: het is genieten hoe ze in haar rol groeit. En de kleine kuuks groeien net zo hard met haar mee. Wat kunnen we verwachten als we het vergelijken met vorig broedseizoen?
Zonsopkomst ooievaarsnest (2 mei 2024, foto Titia Bijwaard)

Terugblik

In 2023 was Ma(1) nog de vrouw van Pa. Zij had veel ervaring en omdat ze ook al lang samen waren op het nest startte het seizoen mooi op tijd. Er werden vijf eieren gelegd. Op 30 april kwam kuuk 1 uit het ei en op 5 mei kuuk 5. Vijf dagen later, na veel regen, overleden helaas drie kuikens door onderkoeling. De overgebleven twee kuikens zijn op 3 juni geringd en op 4 juli 2023 uitgevlogen. In de mooie filmpjes van Jan-Willem van vorig jaar is alles nog terug te zien. Wat opvalt in die eerste week van de kuuks, is dat Ma(1) al veel met snavel en poot haar jongen ‘onderzoekt’. Was dat haar ervaring? Of was het omdat de situatie al zo snel verslechterde?

 

2024 Tot nu toe

In mijn vorige blog sprak ik de hoop uit dat Ma2 er klaar voor was. Het was duidelijk even wennen. De eerste voedering ging moeizaam en ze leek nog niet te beseffen dat ze dat voor het kuiken deed. Ze at het zelf bijna gelijk weer op. Maar bij kuuk 2 ging het voederen al beter. En inmiddels is ze echt al meer met haar drie jongen bezig. Ze deponeert het voedsel meestal netjes voor de kleine snaveltjes. Ze kunnen er zo bij, als het ei niet teveel in de weg ligt. Want dat niet uitgekomen ei wordt nog steeds warm gehouden. Zouden de ouders bewust nog aan het broeden zijn? Dat kan voor de kleine kuuks geen kwaad, nu er elke dag ook regenbuien overtrekken. Als Pa en Ma2 opstaan hangen ze lekker tegen het warme ei aan. En zo te zien komen ze nog niets tekort. Die energie hebben ze ook nodig om naar de ‘dikkontjes’fase door te groeien. Dan zal het vanzelf wel duidelijk worden wat er verder met het ei gebeurt. En hoe de band tussen Ma2 en haar kuuks zich verder ontwikkelt.

Rondom het ooievaarsnest (17 t/m 22 mei 2024, video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs