naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée

Zoek de verschillen

Renée | woensdag 21 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 413x

Vogels kun je herkennen aan hun uiterlijk en hun roep. Bij sommige soorten is een duidelijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje waar te nemen. Maar niet bij elke soort is dat onderscheid makkelijk te maken. Hoe zit dat bij onze bosuilen?
screenshots binnencam bosuil -zoek de verschillen-

Het uiterlijk 

Het verschil tussen M (man) en V (vrouw) bosuil is aan de buitenkant niet te zien. Maar doordat we sinds 2015 deze kast kunnen volgen, is door het gedrag het verschil wel opgemerkt. Het is niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt erop dat we voor het 4e jaar op rij met hetzelfde paartje te maken hebben. V is geringd aan haar rechterpoot en heeft een wat donkerder uiterlijk. M heeft geen ring en is iets lichter gekleurd.

De roep 

In de clip "ongezien huis kopen" is het verschil in roep tussen man en vrouw goed te horen. V zit op de tak en doet haar lokroep, daarna een duidelijk -kuwiet-. Daarop antwoordt M met zijn -huhu-huhuhuhuuuuuu- (die roep die ook vaak in films wordt gebruikt om het lekker spannend te maken) en ook zijn lokroep is daarna te horen. 

Succes de komende tijd met het herkennen van de verschillen!

Renée

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht