Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zoals je een olifant eet

Roos Tol | zondag 27 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 426x

Het kleine grijsbruine vogeltje. Een veelvoorkomende gast. Het kan ook grijsgroen zijn, geelgroen of bruingrijs. Het zit zelden stil en lijkt gegarandeerd op minstens drie andere vogelsoorten. Zingen doet hij bij voorkeur buiten beeld.

“Wat voor vogeltje zagen we zojuist door het beeld flitsen” is dan ook een van de meest gestelde vragen bij de vijver. “Is het mogelijk dat hier eens een blog of clip aan gewijd wordt?”

Dat is niet alleen mogelijk – dat gebeurt al zeer regelmatig. 😎
Dit is mijn 109e blog voor Beleef de Lente; ik heb eens even wat door drie jaar blogs heen gebladerd, vanaf de Voedertafel – wat ik ook een geweldig leuke cam vond – en kwam onder het vraagstuk van herkenning onder andere tegen: tjiftjaf, fitis, groenling, heggemus, zwart-/mat-/glanskop, boompieper en tuinfluiter…

Help?

Hét blog of hét filmpje om vogels te (leren) herkennen, bestaat niet. Ja, voor herkenbare vogels is dat best te doen. IJsvogel, boomklever, spechten, mussen en merels, kraaien en gaaien, dat soort “volk”.

Maar de k.b.v., k.g.v., k.g.g.v… neen. Zoals vaker gezegd, die kosten oefening, tijd, herhaling, vergelijking. Met allerhande hulpmiddelen zoals de online Vogelgids van VBN, eenvoudig aan te klikken bovenin beeld. Het is prettig om gelijksoortige vogels bij elkaar te zien, dan kun je direct vergelijken. Ik heb zelf ook veel aan het boek “Vogeldeterminatie; ontdek de verschillen tussen vergelijkbare soorten vogels” door Vinicombe, Harris & Tucker.

Tegenwoordig heb je ook apps voor vogelgeluid-herkenning. Het zijn geen wondermiddelen, maar je kan er al een heel eind mee komen. (Helaas houden bij mij elke keer de vogels die ik wil herkennen, subiet op met zingen als ik mijn microfoon op ze richt…)

De cursussen die VBN biedt, met Nico de Haan en Camilla Dreef, zijn leuk om te doen, lekker thuis in je eigen tempo en zo vaak te herhalen als je maar wilt.

Het allerleukste is misschien nog wel: meegaan met excursies onder leiding van een ervaren vogelaar. Het mag weer!

De olifant

Wat we eigenlijk zeggen is, dat je vogels leert kennen zoals je een olifant eet.
In kleine stukjes. Hapje voor hapje. Niet te snel. Lekker genieten.

En je hoeft het niet alléén te doen. Die olifant eten we samen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs