naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Storing

Slechtvalk

Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!   *   NIEUW: webcam bij nest zeearend in Friesland   *   Bekijk de seizoensfilmpjes van de vogelsoorten van Beleef de Lente 2017
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
BDL vrijwilliger STONE

Zo bijzonder was het nog nooit!

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 7 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 324x

Welkom allemaal bij het elfde jaar Beleef de Lente! Het belooft een heel bijzonder jaar te worden omdat het er erop lijkt dat we voor het eerst twee nesten tegelijk kunnen volgen. Zowel in Winterswijk als in Dongen lijken de uilen driftig van plan hun intrek in de camerakast te nemen.

 

Vergelijken

Als de plannen omgezet worden in daden kunnen we het gedrag van de uilen op tal van punten met elkaar vergelijken. Welk vrouwtje legt het eerste ei, wie legt de meeste eieren, waar worden de meeste muizen, meikevers, regenwormen aangevoerd, waar vliegen de jongen het eerste uit? Stuk voor stuk boeiende vragen. Samen met u als kijker laten we ons verrassen door de antwoorden.

Terugblik

De komende weken zullen we - op momenten dat er voor de camera’s niet veel spannends valt te beleven - regelmatig terugblikken op de afgelopen 10 jaar. Er is zoveel gebeurd en we hebben zoveel geleerd, dat het aardig is dat eens te delen met kijkers die er niet van begin af aan bij waren. Tragiek en statistiek, geboorte en dood, vreugde en verdriet: het komt allemaal voorbij. Wie weet zich bijvoobeeld nog het steenmarterbezoek uit 2008 te herinneren of de dood van de vermetele, maar niet zo snuggere roodstaart?

Paren niet alleen om te baren

In Winterswijk zijn de uilen in het najaar en de winter voortdurend in de kast aanwezig geweest. We weten dat omdat de camera’s online zijn gebleven en via de site van STONE te volgen waren. Dat heeft veel wetenswaardigheden opgeleverd, die we de komende weken af en toe met u zullen delen. Zo kunnen we de mythe dat bij steenuilen seks alleen de voortplanting dient, definitief bij het grofvuil zetten. Bewijsmateriaal volgt!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht