Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zij zijn groot en ik is klein

Bernice Goffin | maandag 15 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 344x

'En dat is niet eerlijk!' De beroemde uitspraak van het kuikentje Calimero is ook goed toepasbaar op het laatste kuiken, K7. Wat een verschil in grootte met de oudsten! Maar niet alles in de natuur is nou eenmaal wat wij als ‘eerlijk’ bestempelen.
Foto André Eijkenaar

Eerlijk?

Maar ja, wie zijn wij nu eigenlijk om te zeggen wat eerlijk is of niet voor kerkuilen? De kerkuilen weten feilloos wat ze aan het doen zijn en als je benieuwd bent naar de achterliggende redenen hierachter zou ik zeker nog eens dit uitgebreide blog van Mark doornemen. Feit is dat K7 er nu is en net als de rest zijn/haar uiterste best gaat doen om op te groeien. En man en vrouw kerkuil zetten alle zeilen bij om dat voor elkaar te krijgen. Het gezin is compleet! 

 

Zeven uit zeven

Dat alle zeven de eieren uit zijn gekomen is eigenlijk niet zo vanzelfsprekend. In veel jaren zien we één of zelfs meerdere eieren die niet uitkomen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een ei niet bevrucht is, of omdat er een groeiafwijking is ontstaan in het embryo. De groei van een nieuw leventje is een ongelofelijk ingewikkeld proces en er kan veel misgaan.

 

Een muis van formaat

Vrouw jaagt nog niet echt mee, maar moet in de nacht van 11 op 12 mei tegen een goede kans zijn aangelopen: ze kwam ineens met een gigantische woelrat aanzetten! De woelrat is zichtbaar aan de zware kant voor vrouw kerkuil; in de clip is te zien hoe ze hem eerst naar de bovenkant van de hooiberg zeult voordat ze de sprong naar de kast waagt. Daar kan het kroost goed mee vooruit!

 

Hard werken

Het is de afgelopen week niet altijd even makkelijk jagen geweest voor man kerkuil, die nog steeds nagenoeg is zijn eentje de prooiaanvoer verzorgt. In aanhoudende regen kan hij nauwelijks jagen. Ondanks het slechte weer heeft hij tot nu toe voldoende kunnen vangen voor zijn groeiende familie, een fantastische prestatie. Ik heb wel met hem te doen als ik hem in de ochtend kletsnat de nestkast in zie vliegen. Overdag rusten, opdrogen en zich af en toe met de voedselvoorraad en zijn gezinnetje bemoeien. Maar daarna weer… Gáán!

Vrouw kerkuil brengt de gigantische woelrat binnen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs