Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Zeven Zonden

Roos Tol | woensdag 24 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 776x

IJdelheid, hebzucht, onkuisheid, jaloezie, onmatigheid, woede en luiheid: dat zijn wat mensen noemen de zeven hoofdzondes. Aan één hiervan maak ik mij momenteel wel schuldig: een lichte vorm van jaloezie.

Want zeg nou zelf, als je hier de vogels zo ziet plonzen en spetteren, dan zou je er toch het liefste direct bij willen springen? Héérlijk. Verkoeling, wat drinken, water op het lijf (en druppels op de camera).
Maar helaas, wij moeten werken, huishouden en allerlei andere “belangrijke” dingen, terwijl hier de families merel, mees, vink plezier maken.

Kunnen vogels zondigen?

Natuurlijk is dit een vertekend beeld. Mensen kunnen nu en dan alles even laten voor wat het is en onbekommerd “plezier maken”, terwijl de vogels niet alleen altijd alert moeten blijven maar ook hun positie moeten handhaven en daarnaast voor voedsel zorgen – mensen hebben “pauze” of “vakantie”, ongedomesticeerde dieren niet. Hoeveel plezier ze ook lijken te hebben in het badderen.

Om bij de zonden te blijven: kennen dieren ook zoiets?
IJdelheid bijvoorbeeld? Je zou het bijna denken als je soms de “selfies” ziet voor de camera. Dat vinden we grappig, net als de gevederde punkers in bad. In werkelijkheid weet mijnheer eend of duif niet dat er een camera staat (of wat een camera is…). En als hij pronkt, dan pronkt hij voor een potentiële partner, niet om zichzelf te bewonderen.

Hebzucht, afgunst, vraatzucht, wraak, het zijn allemaal menselijke trekken en het ‘zondige’ ervan zit in onmatigheid. Er staan deugden tegenover als gulheid of vergevingsgezindheid. Mensen kunnen en moeten keuzes maken in hun gedrag omdat ze heel complexe samenlevingen hebben ontwikkeld met oneindig veel mogelijkheden. Zo kom je zelfs aan maffe zaken als “guilty pleasures”, lekkere dingen waarvan je vindt dat het éigenlijk niet goed is.

Het is volgens mij niet mogelijk voor vogels om “zondige” keuzes te maken.
Maar ik ben geen filosoof; misschien een idee om verder over na te denken nu we toch gevloerd zijn door de hitte?

Hier en nu is wat er is

Laten de vogels maar gewoon hun eigen vogelige zelf zijn, met de zorg voor hun jongen, het snavelen met elkaar, het opeisen van de vijver voor een privébad-moment. Met ongecompliceerd paren zonder #metoo. Zonder lege-nest-syndroom, hoe leuk het ook was met de hele familie samen.
En laat ons lekker grinniken om een halfverzopen pa merel, een parmantige houtduif, een mezenjong met watervrees. Genieten van de wondermooie libelle, kikkerogen in de nacht, een vos, een ekster, alles.
Dat is geen schuldig plezier, dat is gewoon leuk!

Misschien zelfs wel leuk genoeg voor een tikkie ;O) .


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs