Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Zeven op een rij

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 14 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 985x

Af en toe beleef je iets wat je nog jarenlang bijblijft. Het nest met 7 jonge steenuilen uit 2007 was er zo een: 7 eieren, 7 uitgevlogen jongen. Afgelopen vrijdag was er ook zo een: vorige week 7 eieren, nu 7 jongen, pas uit het het ei. Het blijft een fascinerend gezicht, 7 van die koters op rij.

Nog een 7-legsel

Het is de vierde keer dat we 7 eieren hebben, maar alleen in 2007 kwamen ze ook alle 7 uit. Vorige jaar hadden we er weliswaar 8, maar die waren van 2 vrouwtjes en kwamen bovendien niet allemaal uit. Dat 2019 een bijzonder goed jaar is, bleek ook vrijdagavond toen we ons tweede 7-legsel van dit seizoen vonden. Nota bene in een nestkast die al een aantal jaren niet meer bezet was. Ben erg benieuwd of ze hier ook alle 7 uitkomen.

Nieuw record

Nu is 7 een fantastisch mooi aantal, maar er is altijd baas boven. In 2016 ringde Friso Koop 8 jonge steenuilen in Tilligte, een gehucht in het noordoosten van Twente. Volgens de regionale krant Tubantia een wereldrecord. Maar records zijn er om gebroken te worden en als het meezit gaat dat dit jaar gebeuren. Eerder schreef ik over het 11-legsel van Anita en Christien in Brabant. Afgelopen week bleek daar een klein wonder gebeurd: alle 11 eieren waren uitgekomen! De nestkast zag er uit als een soort van peuteropvang waar de verwarming was uitgevallen. Alle kuikens op een kluit, proberend een graantje lichaamswarmte van een van beide moeders mee te pikken. 

Beste klus

Het is uiteraard nog lang niet zeker dat ze alle 11 uitvliegen, maar hoe mooi is dit al. Wat een toer moet het zijn ze alle 11 groot te krijgen? Hoeveel prooi moet er wel niet aangevoerd worden? Als het mannetje dit in zijn eentje moet opknappen, kunnen ze hem halverwege het seizoen al van de deurmat rapen. Maar met 2 dames erbij moet het te doen zijn. Hoe mooi zou het zijn als we eens een keer een dergelijk nest voor de camera's zouden krijgen. We zouden er bij wijze van spreken een moord voor willen plegen. Wat lijkt 2 dan eigenlijk ongelooflijk weining. 11 is 5 keer zoveel en dan nog eentje erbij. Ik zie het voor me! Maar 7 zou ook al mooi zijn, toch?

Ringen

Anita en Christien hebben beloofd ons iedere week op de hoogte te houden. Wie weet gaan we zo meemaken dat er 11 jongen geringd worden. Dat brengt me trouwens bij het blogonderwerp van donderdag. Datum en tijd zijn bekend, maar we houden de spanning er nog even in. Wordt vervolgd dus!

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs