Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zet hem op, Mama Merel!

Linda Persoon | vrijdag 26 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 780x

De eerste horde is genomen, Vrouw Merel heeft het nest succesvol uitgebroed! Welkom kleintjes van nest 3! Gaat het onze dame lukken dit nest groot te krijgen in haar eentje?

In de nacht van 24 op 25 juni kwam rond 1.20 uur het eerste kuiken uit het ei. Enkele uren later, rond 8.00 uur ’s ochtends, was het tweede kuiken zichtbaar. En om 20.45 uur kwam het derde kuiken ter wereld. Het uitkomen van dit derde ei was zeer goed zichtbaar, het clipje hiervan is zeker de moeite waard! Het laatste ei is op moment van schrijven nog niet uitgekomen. Moeder Merel nam haar taak als ouder direct op zich en heeft de eerste dag al veelvuldig gevoerd.

Warmte

De hoge temperaturen van de afgelopen dagen zullen niet prettig zijn voor Moeder Merel maar helpen haar nu toch wel een beetje bij haar eenzame taak. De jongen zijn nu nog vrijwel naakt en moeten goed warm gehouden worden. Doordat de temperatuur op het moment flink hoog is zullen de jongen minder snel afkoelen als Moeder van het nest is, wat ze nu meer zal moeten doen als alleenstaande ouder. Wat dat betreft een geluk bij een ongeluk. Komende dagen neemt de buitentemperatuur weer af maar zullen de jongen donspluis ontwikkelen en hopelijk zichzelf wat beter warm kunnen houden.

Een slokje water

Moeten de jongen niet wat drinken met deze hitte, vraagt u zich misschien af? Geen zorgen, over het algemeen krijgen zij genoeg vocht binnen via de insecten, wormen en rupsen die de ouders aandragen. Voor Moeder Merel zelf is er in de tuin een vijver aanwezig, te zien via onze Beleef de Lente-vijvercamera, waar zij regelmatig een slokje en een verfrissend bad zal nemen. Denkt u er ook aan de vogels in uw tuin te helpen met deze warmte? Met een ondiep bord of schaal gevuld met vers water zullen ze erg blij zijn.

Hulp van de weergoden

Hoe nu verder? De komende dagen zullen zwaarder worden voor Vrouw. Naarmate de jongen groeien hebben ze meer eten nodig. Het is in het voordeel van de merel dat de temperatuur weer iets gaat zakken en er wat regen voorspeld is. Hierdoor zal het voor haar makkelijker zijn om insecten en wormen te vinden. De weergoden lijken haar dus goed gestemd deze eerste week! Of het haar daadwerkelijk zal gaan lukken is natuurlijk nog de vraag. In ieder geval heeft ze gisteren een vliegende start gemaakt en een goed begin is het halve werk. Zet hem op, Mama Merel!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs