Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Zes eitjes: broeden maar!

Bernice Sepers | woensdag 21 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 548x

Jazeker, het broeden is begonnen! Met zes eitjes is het broedsel van onze koolmezen compleet. Is dit normaal? En hoe nu verder?

Zes warme eitjes

Op 13 april werd het eerste ei gelegd en op 19 april het laatste en zesde ei. Aangezien één ei per dag wordt gelegd, is er dus één dag pauze geweest. Dit wordt een legpauze genoemd en dit fenomeen is uitgebreid beschreven in de blogs van Peter en Abe. Na het leggen van het laatste ei willen koolmezen nog wel eens wachten met broeden om zo het moment van uitkomen van de eieren uit te stellen. Dit heeft onze koolmees niet gedaan, want meteen na het leggen van het zesde ei is ze gaan broeden. Tenminste, dat denken we omdat we haar zagen broeden voordat de verbinding op de 19e wegviel. Verder zien we dat de eieren niet meer bedekt worden met nestmateriaal, ook dit is een duidelijk teken dat het broeden is begonnen. 

  

Een klein broedsel

Met zes eitjes is het broedsel dus compleet. Dit is een klein broedsel voor koolmezen, omdat meestal acht eieren worden gelegd. Echter, zes is geen abnormaal aantal, niks aan de hand dus. Als het ineens heel lekker weer wordt krijgen koolmezen soms haast en beginnen ze al met broeden voordat het laatste ei is gelegd. In theorie zou mevrouw koolmees er dus nog een ei bij kunnen gaan leggen. Maar, als ze dat van plan was geweest, dan had ze het zevende ei naar alle waarschijnlijkheid wel op de 20e gelegd. Ik verwacht dus niet dat vrouw koolmees er nog een eitje bij gaat leggen.

 

Geen pauze

Als het broeden eenmaal is begonnen stopt mevrouw koolmees ook niet meer voordat de eieren zijn uitgekomen. Er is dus niet zoiets als een broedpauze. Nouja, behalve een heel korte broedpauze om even de vleugels te strekken en eten te zoeken als meneer koolmees niet genoeg brengt. Daarnaast brengt onze koolmeesvrouw nog af en toe wat nestmateriaal naar binnen.

 

2 mei kuikens?

En nu? Wanneer komen de eieren uit? Mevrouw koolmees moet nu twee weken broeden, zoals Jennifer al in haar blog beschreef. Ik verwacht dus op 2 mei kuikens te zien. Of zou ik er een dagje naast zitten? We gaan het zien, spannend!
 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs