Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Dit smaakt goed

Peter de Vries, NIOO | maandag 19 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 488x

De afgelopen jaren waren we de maanden maart en april natuurlijk 'verwend' met strakblauwe luchten en temperaturen in de dubbele cijfers. Maar dit jaar is het beeld - tot nu toe dan - compleet anders. Het is fris en dat zal ook nog wel even zo blijven; in ieder geval tot het einde van deze maand.

Met de Beleef de Lente Koolmees gaat het gelukkig goed. Elke dag een ei erbij, precies zoals het in de boeken staat beschreven. Zover waren de mezen op de Hoge Veluwe en omringende bosgebieden vorige week nog niet. Toen liep ik drie rondes en keek ik in heel veel nestkasten. Twee rondes liep ik op de Hoge Veluwe en eentje op Westerheide (niet ver van Arnhem).

Hoewel beide gebieden niet ver van elkaar afliggen verschillen ze qua Koolmezen-timing toch wel heel erg duidelijk. Op de Hoge Veluwe stond een koude, bijna schrale wind en in de vele honderden kasten die ik bekeek waren er maar een handjevol met complete nesten. Het overgrote deel van de kasten waren leeg of gevuld met halfcomplete nesten. Op Westerheide was het overgrote deel van de kasten al gevuld met complete nesten van de Koolmees. En daar had ik ook de primeur van mijn eerste eitjes van 2021.

Maar wat een wat minder koud weekend al niet kan doen. Tijdens de ronde van vandaag zijn er op de Hoge Veluwe ineens eieren. De Koolmezen zijn begonnen! Het is nu de vraag hoe dit verder zal gaan. Als het weer kouder gaat worden bestaat de kans dat de Koolmezen een legpauze inlassen. Ze slaan dan een of meerdere dagen over en leggen dan geen eieren.

Of er echt zo'n legpauze gaat komen weten we natuurlijk nog niet, misschien valt het allemaal reuze mee. Wat we wel weten is dat de Koolmezen op de Hoge Veluwe en ook op Westerheide veel later zijn dan vorig jaar. Zeker wel tien dagen tot twee weken. En deze 'achterstand' gaan ze niet meer inhalen, dus het lijkt erop of het een wat later seizoen gaat worden. Hoewel laat... de afgelopen jaren waren de Koolmezen misschien wel extreem vroeg, en is dit een meer normaler beeld.

Hoe dan ook, ik heb mijn eerste Koolmees-eitjes in de pocket. En dat smaakt naar meer!

Mijn eerste twee 2021 Koolmezen-eitjes (-:

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs