Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De zoektocht

Abe Moedt | zaterdag 17 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 527x

Yesss! Mijn eerste eieren als beleef de lente blogger! Wat een leuk moment! Natuurlijk is er afgelopen week al over de eieren geschreven. Toch kon ik het niet laten om hier ook meer over te lezen en schrijven.

Er was de afgelopen dagen gelukkig nog genoeg om de eieren te doen. De moderators van de koolmees chat hebben zich de afgelopen dagen namelijk helemaal rot lopen zoeken naar eieren. Het koolmees vrouwtje dekt haar eieren immers erg goed toe nadat ze deze gelegd heeft waardoor ze niet allemaal zichtbaar zijn. Nadat er de 13e en 14e van april een ei werd gelegd werden er op de 15e en 16e geen nieuwe eieren gevonden. 

Legpauze

Soms neemt het koolmees vrouwtje een legpauze, ze legt dan, meestal voor een dag, even geen eitje. Hoezo komen deze legpauzes voor? Meestal komt dit doordat het vrouwtje even wat minder energie heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen door een plotselinge omslag van het weer, als het kouder wordt of als haar voedselvoorraad opeens minder wordt.

Ons vrouwtje

Hoe zou het dan komen dat er bij ons vrouwtje op de 15e en 16e geen eitjes zijn gevonden? De temperatuur ging op deze dagen langzaam omhoog en er waren ook geen enorme hoeveelheden neerslag. Het weer en de temperatuur kunnen de oorzaak dus niet zijn geweest. Een vermindering van haar voedselvoorraad dan? Ook daar was geen duidelijke aanleiding toe.

De vondst

Gelukkig hebben we goeie moderators en oplettende kijkers die achter de oplossing kwamen. Vannacht en vanochtend werd er namelijk een derde ei gespot, die is waarschijnlijk op donderdag rond 6:50 gelegd. Dan lijkt het erop alsof er vanochtend ook gewoon weer een eitje is gelegd en dus zitten we op vier. Alles is gelukkig in orde met ons Beleef de lente nestje!

Eitjes 1,2 en 3!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs