Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Zenuwen op de proef gesteld

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 18 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 803x

Iedereen kent wel die befaamde douchescene uit Hitchcock’s film Psycho. Beeld en geluid voeren tergend langzaam de spanning op naar het moment suprême waarop het douchegordijn opzij geschoven wordt. Iets dergelijks speelde zich gisteravond af in de Winterswijkse steenuilenkast.

Direct na het avondeten - sommigen hadden zelfs hun bord op schoot als was het zondagavond Studio Sport - nestelde zich een steeds groter wordende groep kijkers voor de computer. Niemand wilde de leg van het vierde ei missen. Kinderen mochten opblijven, het excuusbriefje voor school de volgende ochtend zat al in het broodtrommeltje. In de chat werd druk gespeculeerd over het tijdstip, maar dat er nog een ei zou komen, stond voor iedereen vast.

De tijd verstreek Sommigen begonnen te twijfelen, zeker toen het 52e uur na de leg van het derde ei verstreken was. Het werd 20.00 uur ... 20.30 ... 21.00 uur ... nog steeds geen ei. De popcorn was ondertussen op en de blikjes cola leeg. De spanning liep onmiskenbaar op. 21.30 uur: de eerste kijkers gingen hun tandenpoetsen. Een enkeling kneep zelfs zijn tube leeg voor het beeldscherm, om ook het allerlaatste moment nog te kunnen meepakken. Het was inmiddels 22.00 uur geworden; alleen de rasoptimisten geloofden er nog in. Aan elke beweging van vrouw steenuil meenden ze te kunnen afleiden dat het nog niet gedaan was, het ei zou (en moest) beslist nog komen. 22.15 ... 22.30 ... nog steeds niets.

Teleurgesteld droop de een na de ander af naar bed. Alleen de echte diehards bleven aan het scherm gekluisterd, de meesten tegen beter weten in.  Om 22.47 uur rolde er opeens een golf van opwinding door de chat: het vierde ei! Niemand had het nog gezien, maar aan de schokkende bewegingen en het trillen van de staart te zien, had mevrouw zojuist een ei gelegd. Een enkeling meende zelfs een korte plof gehoord te hebben. Pessimisten – ze noemden zichzelf realisten – wezen er op dat niets nog zeker was. Mevrouw zat stevig op de eieren en gunde niemand een kijkje onder haar rok. De minuten kropen voorbij. Mevrouw steenuil werd aangespoord op te staan, desnoods alleen even aan de kant te gaan. Er werd gesmeekt, gevleid en gebeden. Sommigen soebatten zelfs hun knieën rood.

Het werd 23.00 uur, 23.01 … 02 … 03. Om 23.05 hoort mevrouw buiten haar man roepen. Ze richt zich op, strekt haar stram geworden poten en snelt naar buiten. Plotseling liggen daar vier glanzend witte eieren! Het uitbundige gejuich in de chat was tot voor de andere cams te horen. Aan de directors cut van een avondvullende thriller was een eind gekomen. Langzaam zeeg Marion ineen, een bloedspoor op de muur van de douchemuur achterlatend … 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs