Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zenmeesters

Suzanne Pen | zondag 6 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 330x

De torenvalken houden er nu nog een heerlijk ontspannen ritme op na, maar de eerste tekenen zijn er al: binnenkort gaat dat allemaal veranderen. Nu is het nog lekker rustgevend om naar de slapende valkenvrouw te kijken en kunnen we wel wat leren van haar rust, reinheid en regelmaat.

Rust

In de stilte voor de kuikenstorm neemt vrouw lekker de tijd voor dutjes en yoga. Ook de man zit regelmatig op de rand om de omgeving rustig in zich op te nemen. (Kun je het verschil tussen de twee nog niet goed zien? Bekijk deze clip van Bonnie.) Op 1 maart zat vrouw lange tijd zo doodstil dat RPNL in de chat opmerkte: “Volgens mij is dit een opgezette torenvalk.” ;-)

Reinheid

Vogels zitten graag strak in hun verenpak. Een goed kleed isoleert, houdt vocht buiten en helpt bij het vliegen. De torenvalken besteden dan ook opvallend veel tijd aan het poetsen van hun veren. Dat het nest vol met braakballen ligt… tja, dat moeten we dan maar even door de vingers zien.

Regelmaat

Vrouw valk heeft een vast ritme: ze gaat met de kippen op stok en wordt bij het krieken van de dag wakker. Elke nacht slaapt ze in dezelfde hoek van de kast. Als je zelf niet kunt slapen: kijk nog even naar haar om helemaal zen te worden. Bij zonsopgang rekt onze valkenvrouw zich uit en gaat eerst een tijd op de rand zitten. Ze kijkt naar buiten, poetst zich en doet nog een dutje. Dan vliegt ze uit. Aan het eind van de middag doet ze hetzelfde, maar dan omgekeerd: uren kijkt ze naar buiten voor ze in haar hoekje wipt en wegdommelt.

Gedurende de dag zul je regelmatig één van beide valken op de rand zien zitten, maar meestal gaat de één er snel vandoor als de ander komt. Gaat vrouw weg, omdat man komt of komt man, omdat vrouw weg gaat? Ze lijken elkaar in ieder geval goed in de gaten te houden en zijn niet vaak samen te zien. Wie van romantiek houdt, is bij deze valken aan het verkeerde adres.

De eerste tekenen…

Maar daar komt binnenkort verandering in. Het mannetje probeert zijn vrouw al een tijdje te verleiden tot een paring. Daar leek zij eind februari nog niet zo van gediend: ze draaide haar kop en spreidde haar snavel wijd open. Man ging er maar snel weer vandoor. Toch maakte vrouw stiekem al wel een nestkuiltje en ging proefzitten.

Nu gaat het paren al stukken beter, zoals je in onderstaande clip van Marijcke kunt bekijken. De komende tijd zullen we steeds meer paringen zien en kunnen we nog even genieten van de rust die deze zenmeesters uitstralen.

De eerste lentekriebels


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs