naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Zelf doen

Wim van Nee, STORK | vrijdag 6 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 293x

Eén op de wieken, de ander bijna, dat voelt als het naderende einde van het broedseizoen. Met weemoed, want wat hebben we veel mooie en nieuwe dingen gezien. Maar er komt nog meer moois. Wat kunnen we nog verwachten?
Veertje scheef. Vergelijking jonge en volwassen ooievaar in vlucht. (samengestelde foto)

Uitgevlogen jongen worden snel zelfstandig. Dat is ook hard nodig, want ze hebben een flinke reis voor de boeg. Er moet in korte tijd nog veel geleerd worden, bijvoorbeeld helemaal zelfstandig voor je eten zorgen. Op het nest hebben ze kennis gemaakt met dat wat eetbaar is, nu leren ze waar ze het zelf kunnen vinden. Hun instinct helpt daarbij. Ook letten ze goed op waar soortgenoten zich ophouden. Dat kan een aanwijzing zijn voor voedsel.
In het veld herkennen de nestgenoten elkaar niet echt als familie. Bedelen en gevoerd worden gebeurt op de thuisbasis: het nest. Vandaar dat ze er vaak terugkomen. De uitstapjes die de jongen maken, duren wel steeds langer, dus de kans om op het nest een hap mee te pikken, wordt steeds kleiner. Maar dat geeft niet, ze vliegen nu zelf en zorgen steeds makkelijker voor hun eigen eten. Ook voor de overnachting komen ze terug op het nest. De komende weken blijft het de centrale plek in het leven van onze ooievaarsfamilie.

Er worden ook de nodige vlieguren gemaakt, want over een week of vier zijn ze klaar zijn voor de grote reis. Als in augustus de omstandigheden gunstig zijn, dan zijn ze zomaar ineens vertrokken. Een reis van een kleine 5000 kilometer wordt afgelegd, tenminste als ze doorvliegen naar West-Afrika. Daar moet dus goed voor getraind worden.

Op de foto ziet u een jonge (links) en een volwassen ooievaar in de vlucht. Let eens goed op het verschil, vooral van de vleugels. De volwassen vogel heeft meer vleugeloppervlakte en zweeft daardoor net iets makkelijker. Ook de vliegervaring speelt een rol. De jongen doen daardoor langer over de reis dan de ouden en daarom vertrekken ze eerder. Ze zoeken zelf uit welke route ze gaan volgen, daarvoor hebben ze pa en ma niet nodig.
Ze doen het helemaal zelf.

Wilt u meer lezen over de trek, kijk dan op de website van STORK bij:
Trekroutes en Veelgestelde vragen over trek

Wim

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht