Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zeg ! …. Komt er nog wat van ?

Mark Hessels | maandag 21 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 301x

Zoals ieder jaar druipt het ongeduld bijna van het beeldscherm. Hebben ze al gepaard ? Wanneer komt het eerste ei ? Als het in dit tempo zou gaan zouden we eind maart al klaar zijn met het nest en de camera’s weer uit kunnen. Gelukkig houden de kerkuilen lekker hun eigen tempo aan….
Lekker beetje rondhangen, beetje knuffelen, het wordt straks nog druk genoeg.

HARD DOORWERKEN OF EERST MAAR EENS EEN BEETJE LANTERFANTEN ?

Als ik de bonte vliegenvanger terug uit Afrika zie komen word ik bijna moe van alleen maar het kijken naar dat hyperactieve vogeltje. Net uit de lucht begint hij meteen met al zijn buren te vechten en binnen een dag zit hij al in het veroverde nestkastje, vrouw erbij, eieren leggen en door, want we hebben nog wel meer te doen…
Hoe anders gaat dat bij de kerkuilen; soms echte slow TV, heerlijk ontspannend. M en V weten dat ze het straks nog razend druk gaan krijgen met al die koters en lijken op dit moment echt te genieten van nog even lekker niks doen, beetje knuffelen, kikker uit elkaar trekken en dan maar weer een dutje doen…. En wij maar wachten……

DE EERSTE PROOIOVERDRACHT

Degenen die de kerkuil al wat langer volgen weten dat de eerste prooioverdracht van M aan V een belangrijk keerpunt is in de aanloop naar het broedseizoen. In 2021 werd 18 dagen na de eerste prooioverdracht het eerste ei gelegd; in 2020 zat er 14 dagen tussen die twee momenten. Daar kun je dus bijna een stopwatch naast zetten.
Het moment van die eerste prooioverdracht is heel erg afhankelijk van hoeveel voedsel er beschikbaar is. M is ook niet gek, die weet maar al te goed dat hij zich vanaf dat moment een ongeluk moet werken, dus dan kan hij maar beter even wachten tot er echt genoeg prooien te vinden zijn. Vorig jaar was de eerste prooioverdracht daardoor relatief vroeg op 21 maart, maar het jaar daarvoor pas op 7 april. Ons geduld kan dus nog wel even op de proef gesteld worden.

EN WAT DOEN ZE DAN IN DE TUSSENTIJD ?

Als je dat zo ziet krijg je de indruk dat ze echt nog even genieten van de rust zo lang het nog kan. Afgezien van af en toe een opdringerige buurman/vrouw verjagen is het vooral veel slapen, veel poetsen, veel knuffelen, af en toe een paring om te oefenen (beetje training lijkt niet helemaal overbodig) en lekker op je gemak op jacht en vooral op tijd weer thuis, waarna het hele verhaal zich van voor af aan herhaalt.

EN WAT DOEN WIJ DAN IN DE TUSSENTIJD ?

Wij wachten geduldig af, lezen nog eens een blog van vorig jaar, gluren even bij één van de andere camera’s van Beleef de Lente en genieten stiekem mee van dit super relaxte stelletje….

En af en toe lekker een kikker uit elkaar trekken....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs