Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Pykje verorbert de vis terwijl de ander toekijkt (Webcam screenshot 5 juni 2023)

Door Rianca Vos

Zeearend onderzoek

Rianca Vos | maandag 5 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 150x

Met de webcam op het zeearend nest met onze pykjes gericht, kunnen we elk moment bekijken over het leven op het zeearend nest. Met deze beelden kan iedereen meegenieten en de jonge zeearenden zien opgroeien.

Zeearend onderzoek in Nederland

Niet alleen het publiek geniet van deze beelden, ook helpen ze mee met het onderzoek naar zeearenden. In Nederland doet de zeearend werkgroep onderzoek naar de zeearenden in Nederland. Ze houden bij hoeveel zeearenden in Nederland zijn, waar ze broeden, hoeveel nestjongen er zijn en hoeveel daarvan vliegvlug worden.  Ook volgt de werkgroep de locatie van gelogde zeearenden met gps-onderzoek. Verder houdt de werkgroep zich bezig met de bevordering van bescherming van de zeearenden en doet het ecologisch onderzoek over de zeearenden in Nederland. De beelden van de webcam worden gebruikt voor inzicht in de ontwikkeling van de jongen en wat voor een prooi er aangeleverd wordt. Hiervoor een bedankje voor de chatters die de oz invullen en in het bijzonder Liede. Er wordt veel door jullie bijgehouden, waarvoor dank!

Zeearend onderzoek buiten Nederland

Buitenlands zeearend onderzoek met een Nederlands tintje. In Noord-Noorwegen doet de stichting STOREZA al meer dan 40 jaar onderzoek naar de zeearenden daar. Dit onderzoek wordt geleid door een Nederlands bioloog samen met zijn dochter. Ikzelf ben twee keer mee geweest op locatie en heb meegeholpen aan het onderzoek. De stichting houdt de nestlocaties, broedsels en aantallen zeearenden in die regio bij samen met het gedrag een leefwijze van individuele zeearenden.

Overvliegende zeearend in Noorwegen (Foto: Rianca Vos)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs