Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ze zijn er klaar voor (en wij ook!)

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 25 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1042x

Vrouw en man steenuil zijn volgens mij wel klaar voor het ouderschap editie 2019. Ze hebben vorig jaar samen al veel ervaring opgedaan en uit de beelden blijkt dat het vadertje-en-moedertje spelen ze wederom goed afgaat. Genoeg geoefend, laat maar komen, die jongen!

Ook u als kijker bent er vast al helemaal klaar voor. Maar, zoals Anjo al schreef: we zullen toch nog even geduld moeten hebben. Zo ergens begin volgende week kunnen we brekende eischalen en ijl gepiep van steenuilenkuikens verwachten. Ik gok op maandag 29 april, maar ach, gokken is niet mijn sterkste eigenschap.

 

Wij zijn er ook klaar voor

Waar Ronald en ik in elk geval ook klaar voor zijn, is de start van het nestenonderzoek. Zaterdag trappen we officieel af. Altijd weer een feestelijke gebeurtenis zo halverwege het voorjaar, die vele landgenoten met ons vieren. Let maar eens op: zaterdag hangt overal de vlag uit!

Wat staat er op het programma? We gaan alle ruim 200 steenuilennestkasten in de ruime omgeving van Winterswijk, Aalten en Lichtenvoorde controleren. Doel is het monitoren van het reproductiesucces en van overleving en sterfte (door ringonderzoek). De verzamelde informatie verschaft een goed beeld van hoe gezond de steenuilenpopulatie is. Zo houden we een vinger aan de pols.

 

Gunstige voortekenen

Altijd weer spannend wat een nieuw broedseizoen brengt. Tot nu toe weten we alleen hoe het de webcamuilen vergaat. Die waren er vroeg bij met het leggen van het eerste ei, maar lieten het bij een verrassend klein legsel (gemiddeld leggen steenuilen 4 eieren).

Zijn de andere steenuilen ook vroeger dan gebruikelijk? De voortekenen lijken gunstig. De zachte winter gevolgd door het warme, uitbundige voorjaar (in elk geval tot vandaag…) scheppen verwachtingen. En hoe staat het met de muizenstand? Van bosuilen en kerkuilen horen we uit het hele land berichten van vroege en grote legsels, kennelijk profiterend van het grote aanbod van rondscharrelende hapjes. De vele muizengaatjes die ik de laatste weken in graslanden zag beloven veel goeds. Delen de steenuilen ook in deze hoogconjunctuur? Afwachten maar, want het zal niet voor het eerst zijn dat de muizenstand in de loop van het voorjaar weer terugvalt naar een lager niveau.

Uiteraard houden we u met onze blogs op de hoogte van onze belevenissen in het veld en melden we straks de (eerste) resultaten, bijzondere waarnemingen en leuke voorvallen.

We gaan weer leuke maanden tegemoet!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs