Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Gierzwaluw

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Scholekster

Toon alle blogs & vlogs
Slapende koolmeeskuikens | Lysanne Snijders

Door Lysanne Snijders

Ze zijn er!

Lysanne Snijders, NIOO | donderdag 27 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1183x

In de natuur gebeuren veel onverwachte dingen. Maar het is ook wel eens fijn als alles precies verloopt zoals verwacht. Onze kuikens zijn netjes na 13 dagen broeden begonnen met uitkomen. En ze hebben honger!
Hongerige koolmeeskuikens | Lysanne Snijders

Keuzes, keuzes, keuzes

Kaal, blind en nog geen 1.5 gram. Kleine hulpeloze hongerige kuikens. Maar ze hebben niet alleen eten nodig, de eerste 7 dagen hebben ze hun moeder ook hard nodig om warm te blijven. Als je er even bij stilstaat, zijn dat toch behoorlijk wat afwegingen die een onervaren moedervogel moet maken: blijf ik op het nest om de kuikens warm te houden, ga ik op pad om eten voor ze te vinden of ga ik op pad om eten voor mijzelf te vinden? En dit zal allemaal weer afhangen van hoe koud het buiten is, hoeveel rupsen er te vinden zijn en hoe goed vader koolmees zijn best doet.

Hoe maakt ze nu die beslissingen? Is het voor het grootste gedeelte genetisch vastgelegd, zoals een jonge koekoek die uit zich zelf weet hoe te zingen en migreren, of komt er ook wat 'fingerspitzengefühl' bij kijken? Het klimaat (temperatuur, regen), de omgeving (voedselaanbod, concurrentie) en de partner (harde werker, luilak of een man met een nestje bij een tweede vrouw) kunnen binnen en tussen de jaren flink verschillen. Wat voor de de ene koolmees werkt hoeft dus niet voor de andere koolmees te werken. Hoe flexibel is een koolmeesvrouw (en man) in hoe ze voor de jongen zorgt? En welke aanwijzingen gebruiken ze (mogelijk onbewust)? De grootte van de kuikens? Hoeveel ze bedelen? Hoe makkelijk de ouders eten kunnen vinden?

Natuurgeheimen

Om deze vragen te beantwoorden, wordt er op dit moment veel onderzoek gedaan. Want eerlijk gezegd weten wij het ook allemaal nog niet. Maar mooi toch, al die onbeantwoorde vragen? Naast onverwacht is de natuur ook nog steeds geheimzinnig. En dit betekent ook dat er nu niet alleen een hele drukke tijd voor de koolmeesouders is aangebroken, de koolmeesonderzoekers moeten ook flink aan de bak.


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs