Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Ze weten het gat wel te vinden………

Engbert BDL | zondag 27 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 327x

De afgelopen week hebben we meermaals de beide uilen weliswaar verschillend in de kast zien komen en weer zien gaan, helaas. Bart schreef al eerder dat we nu het hele ritueel zien van verkering krijgen, elkaar vertrouwen en een relatie opbouwen.

Tijdspad

Gebruikelijk begint het bosuilenseizoen in de tweede helft van december, de man begint zijn territorium te begrenzen door luidkeels te roepen dat dit zijn gebied is en tevens indruk te maken op de dames dat hij een geweldige man/vader is voor de te toekomstige kroost. Vanaf januari/februari vinden dan de paringen plaats waardoor de onderlinge band door beide partners wordt aangehaald c.q. versterkt. Normaal zien wij dit dus niet omdat de camera’s bij Beleef de Lente pas in maart opstarten, echter door het verlies van het mannetje van dit stel is de hele situatie totaal opnieuw opgestart en kunnen we zo de gehele kennismaking – verloving en hopelijk ook de bruiloft van nabij meemaken.

Het Gooi

Momenteel zijn we in het Gooi de bosuil kasten aan het controleren op bezetting, van de tot nu toe gecontroleerde kasten, zijn er maar enkele bezet met bosuilen. Wel komen we kasten tegen die bezet zijn door holenduiven. Tijdens deze controles kijken we of er een volwassen uil aanwezig is, dat ze eventueel zit te broeden en of dat er al jongen zijn. Helaas is de bezetting zeer mager en zitten de dames nog ronduit op de eieren. Dus ook bij ons nog geen gathangers……

Betrouwbaar.

Van alle uilen is alleen de ransuil geen holenbroeder, de overig wel. Dit betekend dat deze uilen veelal in/op dezelfde broedplaats terugkomen. Qua tijdsplanning zijn de steenuiltjes het meest betrouwbaar, in april de eieren en de tweede helft van mei/begin juni jongen ringen. Van de kerkuil wil dat ook wel eens verschillen, soms vroeg en dan meestal meerdere legsels, maar veelal vanaf april/mei de eieren. Het voordeel hiervan is dat de jongen zo’n 60 a 65 dagen in de kast blijven, dus tijd genoeg om de te ontwaren. De bosuil daarentegen begint soms al in december maar kan ook zomaar in april pas de eieren leggen. Dus wanneer is nu de beste tijd om te controleren? Hopelijk zien we onze uilen eerdaags dagelijks het vlieggat gebruiken.

Engbert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs