Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Ze nemen hun tijd

Pieter van den Assem | dinsdag 20 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 194x

Terwijl er al visarenden broeden in Schotland en Rusland blijft het tot op heden nog rustig met onze visarenden in Nederland. Wat ik in eerdere blogs had geschreven over het eerste ei op 14 april bleek iets te enthousiast. Zo zie je maar weer dat de natuur onvoorspelbaar blijft.
Dit noem ik pas een nest! (Foto: Sjah Jahan)

Wereldbekend!

De visarend is een soort die op elk werelddeel voorkomt, met uitzondering van Antarctica. De soort heeft een grote verspreiding en toch zijn er maar een klein aantal ondersoorten. Een ondersoort is een soort die genetisch anders is als de ‘moedersoort’. Dit komt ook voor bij de visarenden, de soort die wij zien is een halieatus ondersoort en komt voor van West-Europa tot aan Oost-Rusland. Noord-Amerika is weer een andere ondersoort, genaamd carolinensis. Onder Noord-Amerika komt de Caribische ondersoort voor, genaamd ridgwayi (Wat zitten die daar toch lekker! Om jaloers op te worden.) Ten slotte komt de ondersoort cristatus voor in Australië en Tasmanië, ook een locatie waar niks over te klagen valt.

Meer dan genoeg?

Zodra een visarend een geschikte locatie heeft gevonden met alles erop en eraan dan zal hij hier een nest gaan maken. Op sommige plekken waar de visarend al decennia lang ongestoord broedt kan dit soms een beetje uit de hand lopen. Vaak hebben visarenden de drang om taken af en aan te blijven slepen om hun nest steviger te maken, vaak is dat nest al stevig genoeg maar goed… Dit resulteert soms in wonderbaarlijke nesten, dat je jezelf afvraagt van waarom? Op het plaatje is een nest te zien in de buurt van Abu Dhabi, laten we hopen dat onze visarenden niet zo’n nest na gaan maken in ons wilgenboompje! Sommige nesten kunnen zelfs meer dan 100 kilogram zwaar worden en vaak genoeg hebben bomen of palen hier op den tijd veel moeite mee. Tegenwoordig worden er steeds vaker palen met plateaus geplaatst, zodat de visarend veilig kan broeden en het nest niet uit de boom scheurt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs