Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ze groeien goed

Anjo Schouten | zaterdag 11 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 74x

Het is een genoegen om te zien hoe "onze" kuikens groeien. De witte kleur verdwijnt, ze zijn beter in balans met tegen elkaar leunen en de oogjes gaan open. Het ontbreekt hen ook niet aan eetlust. Als je nu kijkt naar het ei en de kuikens, dan is het nauwelijks voor te stellen dat ze daarin pasten.

Een haasje

Is goed voor een slorige 75 meikevers? Ik meen ooit eens te hebben gelezen dat een muis (afhankelijk van het formaat) goed is voor 20 tot 25 meikevers. Oh, hogere rekenkunde. Ik vind hazen prachtige dieren, maar als hun leven zo jong moet eindigen, dan is het voor de steenuil mooi meegenomen. Ook al kost het een hoop gesleep. Alsof je een pallet van iets koopt, bij een groothandel. Of aan extreme couponing doen. Het is maar goed dat steenuilen ware opportunisten zijn, ze kunnen dan eens omschakelen.

Meikevertijd

Het is elke avond wachten op het startsein van vrouw. Na een momentje rust met de kuikens lijkt er bij haar een soort intern wekkertje af te gaan. Ineens is het gedaan met de rust en gaat ze als een dolle heenenweren met meikevers. Man zien we dan tussendoor, maar ik weet vrij zeker dat hij haar er buiten zicht best wat aanreikt. Soms pelt ze er eentje op de tak, duikt de kast in, waar 3 van die kuikens-nooit-genoeg roepen van "hebben, hebben!" Maar daar heeft ze geen tijd voor. De meeste meikevers legt ze in een hoekje, op een stapel. En dan kijken we geregeld naar zieltogende meikevers. Als man er eentje komt brengen laat ie ze voor de kuikens vallen "kijk maar wat je ermee doet." Inmiddels zie ik soms een complete meikever in een snaveltje verdwijnen. Ze vinden zichzelf al best groot, beginnen zichzelf te poetsen. Het blijft mooi, zoiets vanuit het ei als super hulpeloos wezentje te zien en dan 11 dagen later.

Wat een smerige kast zeg!

Een schone steenuilenkast, daar wordt niet in geleefd. Ja maar bij de bosuil was het zo netjes! En die zijn zo rustig! Ik kan er niet naar kijken, zo vies. Mijn advies, dan vooral niet doen. Persoonlijk vind ik het wel levendig. De vloer beweegt, de mieren hebben er een fijn onderkomen en over een tijdje krijgen rupsen ook een soort opvang. Maar steenuilen eten toch rupsen? Jazeker, maar geen harige rupsen. En dan komt het jaarlijkse gedoe weer, oh er zitten eikenprocessierupsen in de kast, kan dat geen kwaad? Voor we die paniek gaan krijgen, niet alle harige rupsen zijn eikenprocessierupsen. We zien al jaren de rupsen van de plakker, een nachtvlinder. Die gaan wel in optocht de kast uit en weer in, maar geen zorgen.

Wat gebeurt er met het ei?

Als het heel blijft wordt dat een keer meegenomen, maar tot die tijd is een een soort voetbal voor de kuikens. Steenuilkuikens kunnen behoorlijk speels zijn. Elkaar pootje haken, spelen met een ei. De komende dagen zullen de kuikens vaak voor pampus liggen, dat komt door het weer. Bij vrouw ziet u dan het keeltje bewegen, vogels kunnen niet zweten en raken zo een beetje hun warmte kwijt. Wellicht is het bij de kuikens ook al te zien.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs