Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Zachte drang

Arda van der Lee, STORK | donderdag 13 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 174x

Man en vrouw ooievaar wisselen elkaar af tijdens het broeden. En onze ouders in spé willen graag allebei broeden: soms wordt met zachte drang de ander overgehaald op te staan en voedsel te gaan zoeken.

Lang niet bij alle vogels wisselen man en vrouw elkaar af bij het broeden. Bij de meeste soorten knapt het vrouwtje deze klus op. Neem de merel; alleen het vrouwtje broedt, maar als de jongen er zijn, vliegt vader ook af en aan met wormen. Bij de wilde eend gaat het nog verder: het vrouwtje heeft niet alleen de zorg voor het broeden, maar ook voor het grootbrengen van de jongen. En zodra ze zich weer vertoont, met de kuikens, vallen de mannen haar direct lastig met maar één ding in hun kop: paren.

Maar onze ouders nestelen zich allebei graag op de kostbare eieren. Soms zitten ze zó lekker, dat ze eigenlijk geen plaats willen maken voor de ander. Maar de nieuwkomer frut, frunnikt en zeurt net zolang aan de kop van de ander, dat die uiteindelijk toch maar plaats maakt. 

Wie heeft de beurt?

Als een ooievaar zit te broeden, is moeilijk te zien of het om het vrouwtje of het mannetje gaat. Gelukkig hebben de ooievaars op dit nest een ring, dus zijn goed herkenbaar. Pa rechts een aluminium ring, ma links een zwarte Elsa ring. Dus zelfs als de ooievaar die op het nest over de broedende partner waakt, zijn poot heeft ingetrokken, kunnen we makkelijk zien wie wie is. 
Helaas bij mij op het nest niet, beide ouders hebben geen ring.

Vaste tijden?

Het tijdstip van de dag kan misschien ook uitkomst brengen. Leuk om met elkaar eens op te letten of er 'vaste' tijdstippen van wisselen en broeden zijn van man en vrouw. Klopt het dat het vrouwtje vaak 's avonds en 's nachts op het nest zit?

foto Arda van der Lee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs