naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten   *   Twee jonge huiszwaluwen dood door het slechte weer
Toon alle blogs & vlogs

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Zacht nest van braakballen

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 21 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 472x

Het is niet allemaal goud wat er blinkt bij de kerkuilen, want waar is man kerkuil gebleven? En ondertussen, wat gebeurt er in de kerkuilen-nestkast?
foto André Eijkenaar

Man kerkuil is afgelopen 9 februari voor het laatst gezien in de nestkast van Beleef de Lente. Dus moeten we ons zorgen maken? Nee, hoogstwaarschijnlijk toch niet. De kans is groot dat hij ergens in de buurt verblijft en dat is in deze periode van het seizoen een normale gang van zaken.

Maar 100 procent zekerheid hebben we pas als we hem zien. Het is bekend dat er broedparen zijn die zelfs nooit samen in de kast verblijven. Kerkuilen zijn heel erg op zich zelf en daar komt bij: geen broedseizoen is hetzelfde. Uit betrouwbare bron in Dongen weet ik dat de man kerkuil regelmatig voor een andere nestkast op het terrein is waargenomen. Dus het is nog even afwachten.

We hopen dat onze trouwe clubhuis-kijkers weer volop de bijzondere waarnemingen gaan noteren, vooral in de nacht.

Ondertussen in de nestkast

Het vrouwtje van de kerkuil verpulvert braakballen. Dat zien we de laatste dagen voor de camera gebeuren. Trouwe kijkers herkennen dit misschien van vorig jaar. Voor 'nieuwe' kijkers: dit is vermoedelijk een teken van nesteldrang, ze is bezig om een zacht nest te maken.

Die braakballen, ook wel uilenballen genoemd, bestaan uit onverteerbare prooi-resten van uilen. Denk aan botjes en het haar van een muis. Ze worden uitgespuugd. Een braakbal van de kerkuil heeft meestal een ovale vorm en is ongeveer tussen de 3 en 7 cm lang. Door de braakballen te onderzoeken, kun je zien wat een kerkuil op het menu heeft staan. Ik kom in een volgend blog nog op terug.

Ons ‘dreamteam’

De blogschrijvers van de kerkuilen zijn dit jaar Pieter van den Assem, Johan de Jong, Ruud Leblanc en Mary Mombarg namens de Kerkuilenwerkgroep Nederland.  Christ Grootzwagers is onze vraagbaak in Dongen. Met clipmaker Ed Hoogkamer en moderator Frits is dit ons dreamteam voor Beleef de Lente  2018. Elk dreamteam heeft Pro’s, ik wil ze graag noemen: Mariska, Louis, Arjan, André, Nel en Ben. Zonder jullie zijn we niet compleet.

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht