Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wringend door de deur

Pascal Stroeken, STONE | maandag 22 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 700x

Met enige schroom ga ik in dit blog de gewichten van vrouwen bespreken. Normaal gesproken niet echt een onderwerp waar je je als man populair mee maakt, maar in steenuilenland ligt dat gelukkig wat genuanceerder.

Steenuilenvrouwen met een maatje meer zijn namelijk aantrekkelijke partners. Ze staan voor een blakende gezondheid. Zeker in deze tijd van het jaar, in aanloop naar de eileg, moeten de vrouwen in prima conditie verkeren voor het aanmaken van kwalitatief goede eieren. Alle bouwstoffen en mineralen die de eieren moeten bevatten, passeren als voedzame muizen en allerlei klein grut de snavel van de vrouw.

Om in zo’n goede conditie te raken kan de steenuilenvrouw met succes een beroep doen op haar man, die zijn uiterste best doet om zijn vrouw lekker mollig te voeren. Liefst met muizen. 

 

Jaarrond zwaarder

Steenuilenvrouwen zijn niet alleen in deze fase van het voorjaar zwaarder dan de man, de dames hebben gemiddeld genomen jaarrond hogere gewichten. Uit ons onderzoek hebben we veel metingen uit de late winter. De 243 vrouwen die we in de jaren 2002-2021 in februari hebben gemeten, wogen gemiddeld een ruime 208 gram. De 223 mannen die we in dezelfde periode wogen, kwamen gemiddeld op 195 gram. Vrouwen zijn in de nawinter dus zo’n 7% zwaarder dan mannen.

Het zal niet verbazen dat er met deze relatief kleine verschillen ook veel overlap is: we komen lichte vrouwen en zware mannen tegen. In de meeste gevallen is binnen een relatie echter de vrouw het zwaarst, maar uit ons onderzoek weten we ook dat toch nog altijd in zo’n 1 op de 5 huwelijken de man wat zwaarder is dan de vrouw. Althans, in februari; die mannen moeten dan in het voorjaar nog flink aan de bak om hun eega’s (op) te voeden.

 

Zwaargebouwd

Het gewicht is natuurlijk een momentopname, maar we kennen ook individuele vrouwen die we meerdere jaren hebben gewogen en altijd fors bovengemiddeld zwaar zijn. Dan heb ik het niet over een vrouw van een gram of 220, maar echt zwaar, tot 250 gram of meer. De zwaarste dame die we ooit tijdens de februari-controles aantroffen woog 274 gram.

Onze webcamvrouw is vermoedelijk ook zo’n zwaar type. Van haar hebben we geen februari-metingen, maar wel een toevallige meting uit januari 2018. Toevallig, want we moesten voor wat werkzaamheden bij de kauwennestkast op het steenuilenerf zijn. Daar troffen we haar aan. Natuurlijk de gelegenheid aangegrepen om haar ringnummer af te lezen en even in het weegzakje aan de veerbalans te hangen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik erg twijfelde aan de uitslag van de balans. Dus nog een keer wegen, de veerbalans geijkt, nog een keer wegen. Maar het resultaat bleef hetzelfde: 288 gram! Met stip de zwaarste steenuilenvrouw die we ooit hebben gewogen.

 

Wringend door de deur

Misschien was het niet zo heel toevallig dat ze op die januaridag met haar dikke lijf in de kauwenkast verbleef. Die heeft immers een aanmerkelijk ruimere voordeur dan de steenuilenkast!

Ook dezer dagen zien we dat vrouw zich weer met enige moeite door het invlieggat (diameter van 67 mm) moet wurmen, een groot verschil met man die er veel soepeler doorheen glipt. Maar een ding is zeker: als ze straks in de loop van mei opgroeiende jongen heeft en veel de deur uit moet om te jagen, vliegen de grammen er vanzelf af en kan ze alsnog volslank de zomer in. 

man kijkt hoe hoe vrouw de verse woelmuis verorbert

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs