naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Kauw

Live

Lepelaar

Live

Voedertafel

Binnenkort

Huiszwaluw

Binnenkort

Spreeuw

Koolmees: beelden uit tweede nestkast online!   *   Nestkast kerkuil gekraakt door kauwen   *   Tweede ei bij de slechtvalk   *   Nieuwe soort bij de webcams: de kauw!   *   Eerste ei bij de slechtvalk!
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Worteltjes en kreeft

Arda van der Lee, STORK | donderdag 21 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 272x

Als iemand een jonge ooievaar van dichtbij ziet, komt vaak de vraag wanneer de jongen net zulke mooie rode snavels en poten krijgen als de ouders. Dat duurt nog wel een jaartje. Bij jonge vogels blijft er soms eerst nog een bruine punt aan de snavel.
Bruine snavels

De oranje kleur van de snavel ontstaat door carotenoïden (gele tot roodachtige kleurstoffen) in het voedsel. Wij krijgen dat binnen door worteltjes te eten, ooievaars bijvoorbeeld uit de dekschilden van kevers die ze eten.

Amerikaanse rivierkreeft

De in Nederland steeds meer voorkomende (rode) Amerikaanse rivierkreeft draagt waarschijnlijk ook bij aan de hoeveelheid carotenoïden in het voedsel. Ooievaars (en blauwe reigers) zijn niet vies van deze kreeft. In de braakballen van ooievaars worden regelmatig restanten van kreeften gevonden. Hier bij mij in Ankeveen zie je overal skeletten van ze liggen. Ze vormen een makkelijke prooi, ook voor bv. vossen. Ze rennen namelijk niet weg, maar gaan stil staan, dreigend met hun scharen in de lucht. En als ooievaar ben je daar natuurlijk helemaal niet van onder de indruk. 

Plaag

Deze kreeft is een invasieve exoot en ontwikkelt zich in sommige gebieden tot een plaag: hij vreet alles op wat in zijn buurt komt, zowel waterplanten als kleinere waterdieren. Daarbij plant hij zich in hoog tempo voort, met meerdere generaties per jaar. Daar waar deze kreeft zich eenmaal heeft gevestigd, zijn de ondergedoken waterplanten binnen een jaar of tien volledig verdwenen en zijn insecten, weekdieren en amfibieën nagenoeg uitgeroeid. 

Dus hoe meer kreeften in de maag van ooievaars en andere rovers terechtkomen, hoe beter.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht