Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wormen graag!

Arda van der Lee, STORK | donderdag 2 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 954x

Jonge dieren hebben eiwitten en kalk nodig om te groeien. Onze mensenkinderen en alle andere jongen van zoogdieren krijgen dat binnen via de moedermelk. Kuikens krijgen geen melk, vogelouders gaan op zoek naar eiwitrijk voedsel: insecten, rupsen en wormen.

Het voedsel van ooievaars wisselt met het beschikbare aanbod. Dieren waarvan er op een bepaald moment in een gebied veel aanwezig zijn, vormen het stapelvoedsel. Dat kunnen regenwormen zijn, maar ook muizen en mollen.

Regenwormen

Zeker in de tijd dat de kuikens nog klein zijn, vormen wormen een belangrijke voedselbron. Makkelijk uit te braken door de ouders, makkelijk op te pikken door de kuikens. 

Regen?

Bij de geboorte weegt een ooievaarskuiken ongeveer 60 gram, bij voldoende voedselaanbod is het gewicht na een week of drie toegenomen tot 1,5 kilo en consumeren ze ruim 500 gram per dag. Voedsel dat door de ouders moet worden gezocht en aangevoerd. Een enorme klus, die afhangt van het voedselaanbod. Hoe droger, hoe harder de grond, hoe dieper de wormen zitten.

Laten we daarom maar hopen dat er de komende dagen nog wat regen valt. De jongen zijn nog klein genoeg om droog en warm onder de ouder te schuilen.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs