naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Kauw

Live

Lepelaar

Live

Voedertafel

Binnenkort

Huiszwaluw

Binnenkort

Spreeuw

Tweede ei bij de ooievaars!   *   De kauwen zijn begonnen met het bouwen van hun nest   *   Eerste ei bij de ooievaars!   *   Derde ei bij de slechtvalken!   *   Kerkuil: beelden uit tweede nestkast online!
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
It Fryske Gea

Woningruil

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 20 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 377x

Woningruil in Nationaal Park de Alde Feanen. De rollen lijken omgedraaid bij de zeearendenwebcam. De havik laat zich regelmatig horen bij het oude zeearendennest. Hij zal wel denken, jij mijn nest, ik jouw nest.
Havik, Jonathan van Deelen

De havik bezoekt stiekem het zeearendnest

Zoals Sip al in zijn vorige blog schreef is het zeearendmannetje druk in de weer. Hij knapt een oud nest van de havik op en maakt het klaar ter beoordeling van het vrouwtje. Grappig dat gisteren de havik op bezoek kwam op het zeearend nest van vorig jaar. Wij horen hem zo nu en dan roepen via de webcam. Hij zal wel denken, jij mijn nest, ik jouw nest. Het maakt het uiteindelijk nog spannender welke keuzes binnenkort gemaakt worden.

De havik vind ikzelf een forse roofvogel, maar vergeleken met de zeearend is het een kleine jongen. Het vrouwtje van de zeearend heeft een spanwijdte van de vleugels van ca. 2.30 m, het vrouwtje van de havik ca. 1.15 m (2 x zo groot)

De legsels van beide vogels zijn niet groot. Zeearend 1 tot 3 eieren (meestal 2) en bij de havik 2 tot 4. Legsels van grote roofvogels zijn veelal kleiner dan kleine roofvogels (torenvalk 4 tot 6) De havik is wat mij betreft ook welkom op dit nest, maar mijn ultieme wens is toch een broedsel van de zeearend voor de camera. Ik wacht in spanning af!!!!!!!!!!


Dit blog is geschreven door...

Jan de Boer, vrijwilliger bij It Fryske Gea en natuurman pur sang. Hij kent de Nationaal Park de Alde Feanen op zijn duim en met zijn verrekijker in de aanslag mist hij niks! Als groot vogelliefhebber spot Jan vanaf zijn skûtsje de meest bijzondere vogels (en nog mooier, hij vertelt hierover graag!). Jan woont in Jellum maar je vindt hem meestal struinend door moeras, bos en kwelders óf zeilend op de Friese meren.

Laat je verwonderen door Jan zijn specialistische kijk op het leven van dit zeldzame zeearend-paartje in één van de grootste laagveenmoerasgebieden van West-Europa. ‘Het zijn machtige beesten en dat ze hier leven is een bekroning op de natuurkwaliteit van het gebied. Een geslaagde broedpoging maakt het nog mooier!’, al zegt hij het zelf.

Havik bezoekt het zeearendnest, Jonathan van Deelen


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht