Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Woningnood

Arda van der Lee, STORK | zaterdag 23 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 86x

Zou er sprake zijn van ‘woningnood’ onder de ooievaars in Nijetrijne, waardoor er regelmatig vreemde ooievaars op ‘ons’ nest landen? Of is dit nest gewoon super aantrekkelijk? Zien zij iets in dit nest wat wij niet zien? Of is het een soort luiheid, lekker makkelijk: een kant-en-klaar nest kraken?

Op veel plekken in het land zijn de meest gewilde ooievaarsnesten nu allemaal bezet.  De vaste bewoners waren al vroeg terug -of zijn zelfs helemaal niet weggeweest- en claimen hun vertrouwde nest. Waag het niet om in de buurt te komen!

Vechten om een nest

De eigenaren houden, waar ze ook maar in de buurt zijn, met een schuin oog hun nest in de gaten. En komen direct in volle vaart aanvliegen als een vreemde in de buurt durft te komen. Dat zie je mooi in het clipje 'de spanning stijgt'. 
Maar soms zijn ze te laat en is de indringer geland op het nest. Als deze heel brutaal is, kan er soms stevig gevochten worden om wie het nest de komende zomer mag bewonen. Dat kan tot bloedens toe gaan. Hopelijk gaat dat hier niet gebeuren.

Woningnood

Ook bij mij in Ankeveen zijn er veel meer ooievaars dan nesten in het dorp. Dus zijn er allerlei schermutselingen en wordt er druk gebouwd aan nieuwe nesten in hoge bomen. Aan de andere kant zijn er hier vreemd genoeg  ook nesten die niet bewoond worden. Die blijven jaar na jaar leeg en niemand weet waarom. Of een nest wordt na één of twee jaar afgedankt. Blijkbaar bevalt het plekje ze niet. Vervolgens wordt er soms op 100m afstand een nest in een boom gebouwd. Rara.

boomnest foto Wim van Nee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs