Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wonder Woman

Bernice Goffin | dinsdag 16 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 771x

Je hebt een gezin met 3 pasgeboren kinderen, waarvan er eentje nog héél jong en klein is. Je moet je kinderen verzorgen en warmhouden, maar vader brengt niet altijd genoeg eten. Tot overmaat van ramp zit het weer niet altijd mee. Wat doe je?
Foto André Eijkenaar

Toch maar erop uit

In je ouderschapsboekje lees je dat kerkuilenmoeders pas naar de supermarkt dienen te gaan als de kinderen ongeveer 3 weken oud zijn. Maar er is nú eten nodig! Waar blijft papa nou met de boodschappen? De kleintjes hebben zo een honger… Nee, ik kan écht niet langer wachten, ze moeten eten hebben!

 

Een moeilijke keuze

Het moet een moeilijke keuze zijn geweest voor vrouw kerkuil. Het is niet gebruikelijk om de jongen lang alleen te laten als ze nog zó klein zijn. Maar er moest nou eenmaal eten komen. Gelukkig was het vrij warm de afgelopen weken. Dat heeft ongetwijfeld geholpen om de kuikens warm te houden tijdens de lange perioden van afwezigheid van moeder. Misschien hield ze daar wel rekening mee toen ze ervoor koos om mee te gaan jagen terwijl het oudste kuiken nog geen week oud was en kuiken 3 nog maar net was geboren. Achteraf gezien een goede en levensbepalende keuze!

 

De cijfers

In de onderstaande grafiek is de prooiaanvoer te zien sinds de komst van het eerste kuiken op 22 mei. In het blauw de prooien die man heeft aangevoerd, en in roze de prooien van vrouw. Te zien is dat vrouw de eerste week nog maar mondjesmaat meedeed met de prooiaanvoer. Logisch: haar kuikens konden nog niet lang zonder haar en ‘volgens het boekje’ had ze eigenlijk nog helemaal niet moeten jagen zo snel na de komst van de kuikens.

 

Samen sterk

Vanaf 6 juni, slechts 2 weken na de geboorte van het eerste kuiken, is te zien dat vrouw volop mee jaagt met man en eigenlijk zelfs méér prooien aanvoert dan man. Het is niet uit te sluiten dat man soms een prooi aan vrouw geeft buiten ons zicht, maar hoe dan ook kunnen we wel spreken van een echte ‘Wonder Woman’ hier! Dit neemt natuurlijk niet weg dat de aanvoer van man kerkuil ook nog van groot belang is voor de kuikens: de ouders staan samen sterk.

 

Grote dank aan onze toegewijde onderzoekers voor het verzamelen van de gegevens. Met name bosspitsmuis, Tiktak45, Opamies, uiltje, en natuurlijk onze OZ-chef teckeltje hebben heel veel bijgedragen aan de gegevens, waarvoor heel erg bedankt!

De aanvoer van prooien door man en door vrouw sinds de geboorte van het eerste kuiken. Man = blauw, Vrouw = roze

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs