Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mihari. Ooievaar op afgetopte boom.

Door Leo Daanen
Stork

Wisseling van ooievaar !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 11 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1140x

De ooievaars vliegen je om de oren, zou je bijna zeggen. Maar ik zie hier in Gennep en mijn omgeving dat toch wel een beetje gebeuren.
Foto Mihari. Ooievaar opvliegend van afgetopte boom.

Een zwaluw maakt nog geen lente/zomer.

Tja dat is een uitdrukking die ook wel voor ooievaars geldt haha.

Maar als het dan eenmaal lente is, vliegen de ooievaars je om de oren. Nu is dat natuurlijk wel wat erg overdreven, maar je ziet wel steeds meer dat er verdedigd moet worden. En als er meer verdedigd moet worden, lijken er meer ooievaars in de buurt te zijn. Dus soms zie je een wisseling van ooievaar op het nest.

Vrijgezellen.

Dat wil wel zeggen dat er meerdere ooievaars een geschikte locatie zoeken. Er zijn nesten genoeg in de omgeving, maar een potje lasteren bij een ander is ook tijdverdrijf. Dan heb je ook nog vrijgezellen, die naarstig naar liefde hunkeren ;-)

Tsja en als je dan geen partner kan vinden, probeer je toch gewoon een ander te veroveren/versieren !!

Mihari.

En als je dan als stelletje, of vrijgezel geen nest kan veroveren, ga je elders op zoek. Zo ook bij Mihari, daar lijken de afgetopte bomen in de voortuin toch wel een uitdaging te zijn. De laatste dagen krijgt ze bijna elke dag één of twee ooievaars op bezoek. Telkens staan ze op de top van de afgetopte bomen. Alsof ze willen vragen aan Mihari of ze er een plateau op wil maken. Mihari is samen met Kroeskarper, Joba en Nantlle een van de trouwe vaste kijkers van de ooievaars en bovendien de plaatselijke verslaggevers. Toppie hoor, deze mensen heb ik ook veel steun aan !!

Zwerven

Maar ik zie dus wel dat er meerdere plaatsen aangevlogen worden of ze dan wel of niet geschikt zijn. Er zijn een aantal stellen en ook eenlingen rond aan het zwerven, om toch een plaatsje te bemachtigen.

Neem dan toch dat vrijstaande nest verdikkeme, dat zou je eerste gedachten zijn.

Maar laten we eerlijk zijn, kijk rond 20.30 uur eens op het nest, zo'n romantisch plekje als op het oude Stadhuis in Gennep vind je toch nergens.

Hou vol hé Pa en Ma, het is inmiddels al jaren JULLIE nest.

Groetjes,

Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs