Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wispelturig

Linda Persoon | woensdag 13 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 305x

‘De meest wispelturige dame ooit’, zo noemde mijn collega Bernice onze Mevrouw Merel. Wel op de schedel, niet op de schedel, een takje erop, nee toch maar niet. Met regelmaat zien we de merel voorbij komen, maar een nest komt er nog steeds maar niet van.

Ondertussen is de lente in deze tuin op de Veluwe toch echt wel los gebarsten. Elders op het erf zitten inmiddels twee merels te broeden, beiden met een legsel van waarschijnlijk 4 eitjes.
Op een paar meter afstand van de schedel wordt door een derde mereldame een nest gebouwd in de carport.

Wil de echte Mevrouw Merel opstaan?

Er zijn meerdere merels aan het broeden of geïnteresseerd om te gaan broeden in deze tuin. Kijken we nog wel naar dezelfde merel als de voorgaande jaren? Of zit onze dame inmiddels prinsheerlijk op een van de andere plekjes te broeden?
Dat kunnen we niet helemaal met zekerheid zeggen. Onze merel heeft geen opmerkelijke uiterlijke kenmerken waardoor we haar kunnen identificeren of bijvoorbeeld een pootring zoals sommige roofvogels. Of de merel die we op de schedel zien dus dezelfde is als voorgaande jaren, of dat het zelfs om meerdere dames gaat, we weten het niet zeker.
Maar wel is bekend dat merels hun favoriete nestplekjes onthouden en daar jaarlijks kunnen terugkeren. De kans dat het nog steeds om dezelfde merel gaat is dus wel aanwezig!

Achter de schermen

Achter de schermen wordt bekeken of het mogelijk is om, als het veilig kan voor de vogels, de camera te verplaatsen naar een andere nestplek. Zo kunnen we toch nog meegenieten van het wel en wee van een merelgezin. Dit wordt echter alleen gedaan als we de nestelende vogels hiermee niet verstoren, de verplaatsing wordt daarom alleen uitgevoerd door deskundigen. Want hoe graag we ook de merel willen tonen voor onze camera, het welzijn van de vogels gaat te allen tijden voor.
In de blogs en chat zullen we jullie hiervan op de hoogte houden.

De laatste dagen lijken er echter toch weer serieuzere inspecties van de schedel plaats te vinden, bekijk het hieronder maar eens in de laatste clip van Romke.
Zou het dan toch nog...? Een wispelturige dame, en dat is ze!

Clip door onze clipmaker Romke


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs